Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ασύρματα Σύστηματα Διαχείρισης Φωτισμού: Μια νέα επαγγελματική τάση στον έλεγχο φωτισμού

Στην  εποχή μας που χαρακτηρίζεται ως εποχή της πληροφόρησης, η «δικτύωση» καραδοκεί, είναι παντού παρούσα και διαθέτει μια "εφαρμογή" σχεδόν για την κάθε διενέργεια της καθημερινότητάς μας.
Ήταν αναμενόμενο μιας και οι εταιρίες προϊόντων φωτισμού παρουσίαζαν εδώ και χρόνια τον έξυπνο και ταυτόχρονα ασύρματο έλεγχο λαμπτήρων – συνήθως LED - φωτισμού μέσω π.χ. smartphone, tablet κ.λπ.. 

Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί ένας τέτοιου είδους ασύρματος έλεγχος, εκτός από τον κατάλληλα έξυπνο λαμπτήρα με ενσωματωμένες ή όχι διεπαφές επικοινωνίας (gateways), απαιτείται:
-- σύνδεση Internet  από Wi – Fi router,
-- Wi – Fi (WLAN) διαθέσιμο δίκτυο
-- έξυπνες συσκευές με σχετικά εξελιγμένα χαρακτηριστικά π.χ. Android πάνω από 4.1.x ή IOS πάνω από 7.x., εφοδιασμένες με την ειδική εφαρμογή / application ενεργοποίησης και ελέγχου του λαμπτήρα.
Gateway και έξυπνος λαμπτήρας LED της OSRAM

Έτσι, ακόμη και για τον έλεγχο ενός λαμπτήρα του παραπάνω είδους καθίστανται φανερά μερικά από τα σύγχρονα πλεονεκτήματα του ελέγχου αυτού, όπως, η μέγιστη άνεση και η εξαιρετική ενεργειακή απόδοσή του. Ως μειονέκτημα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον ξεχωριστό έλεγχο του κάθε λαμπτήρα που θα συμμετείχε σε μια εγκατάσταση φωτισμού.
Από τα παραπάνω εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως μια νέα επαγγελματική τάση στη διαχείριση φωτισμού θα πρέπει να παρέχει καινοτόμες λύσεις, να είναι οικονομικά αποδοτική,  και τέλος, να είναι φιλική προς το χρήστη της ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού.
Μια ευρέως αναπτυσσόμενη και χρησιμοποιούμενη επαγγελματική λύση ασύρματης διαχείρισης φωτισμού σε σύγχρονες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, είναι εκείνη που όλα τα δεδομένα των συστημάτων φωτισμού της είναι «ανεβασμένα» σε μια κεντρική υπηρεσία cloud.
Η πρόσβαση στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του είδους αυτού ενεργοποιείται από απόσταση μέσω του διαδικτύου, από οποιοδήποτε σημείο και όποια χρονική στιγμή επιθυμήσει ο χρήστης / διαχειριστής της με την χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, του smartphone του, του tablet του κ.λπ..
Σχηματικό διάγραμμα του συστήματος connecDIM της TRIDONIC
Για να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης π.χ. DALI, ZigBee κ.λπ. στο cloud, απαιτείται η εγκατάσταση σε αυτήν μιας ειδικής πύλης επικοινωνίας / gateway, αντίστοιχης στην χρησιμοποιούμενη τεχνική φωτισμού, η οποία αποτελεί την καρδιά του συστήματος διαχείρισης και συνδέεται με ένα WLAN router. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούνται συστήματα LED π.χ. λαμπτήρες, ταινίες κ.λπ., όλων των ειδών και τύπων που συνάδουν με τις παραπάνω τεχνικές.
Με την gateway αυτή, καθίσταται δυνατή η συλλογή των δεδομένων της ηλεκτρικής εγκατάστασης (π.χ. από τις συσκευές DALI ή ZigBee), η επεξεργασία τους και μετατροπή τους σε πληροφορίες μέσω του TCP / IP στο cloud, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η διαχείρισή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.

Σχηματικό διάγραμμα του συστήματος LIGTHIFY Pro της OSRAM
Στην αναφερόμενη αυτή λύση διαχείρισης φωτισμού απαιτείται λογισμικό για την παραμετροποίηση / προγραμματισμό της ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και εφαρμογή / application για την ενεργοποίηση και τον περαιτέρω έλεγχο όλων των προρυθμισμένων λειτουργιών αυτής.
Πηγές: Τεχνικά φυλλάδια των εταιριών OSRAM, TRIDONIC

Πηγή: Το αγαπημένο μου blog του καθηγητή μου Στέφανου Τουλόγλου http://steftouloglou.blogspot.gr/2016/08/blog-post_16.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου