Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

25 Φεβρουαρίου το «D-Day» για ΕΤΜΕΑΡ – Έντονες διεργασίες και επαφές




Στις 25 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ, κατά την οποία θα εξεταστεί το φλέγον θέμα της αύξησης στο ΕΤΜΕΑΡ. Η Ρυθμιστική Αρχή είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα το νόμο και τις υποχρεώσεις της, κάτι που μεταφράζεται σε έγκριση και επικύρωση των αναθεωρημένων – βάσει του νέου υπολογισμού που έγινε προ ημερών – αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ.

Θυμίζουμε την τελευταία ανακοίνωση της ΡΑΕ η οποία αναφέρει ότι κάθε καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, σημαίνει αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.  Έτσι σύμφωνα με τον υπολογισμό της ΡΑΕ, το ΕΤΜΕΑΡ για την περίοδο 1η Φεβρουαρίου-31η Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει να αυξηθεί μεσοσταθμικά στα 30,63 €/MWh, αυξημένο κατά 1 €/MWh, σε σχέση με τη μεσοσταθμική τιμή των 29,63 €/MWh που είχε υπολογιστεί από την Αρχή στο τέλος Δεκεμβρίου 2013.

Τα πράγματα είναι απλά: όσο καθυστερεί η ανακοίνωση των μέτρων, ο μηδενισμός του ελλείμματος πρέπει να γίνει σε λιγότερους μήνες, μέχρι το τέλος του 2014 (τον Ιανουάριο είχαμε 11 μήνες περιθώριο, το Φεβρουάριο 10 κ.ο.κ.) ενώ το έλλειμμα παραμένει σταθερό ή αυξάνει. Αυτό σημαίνει ότι η απαραίτητη αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ αυξάνει γεωμετρικά από 1 ευρώ τον Ιανουάριο, σε 2 ευρώ το Φεβρουάριο, 4 ευρώ το Μάρτιο κλπ.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ έχει μπροστά της το εξής δίλημμα: είτε να εφαρμόσει το νόμο και να επικυρώσει τις αυξήσεις (πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ που μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία) ή να καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για προσφυγές και καταγγελίες κυρίως από συνδέσμους φωτοβολταϊκών.

Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάται το πρόβλημα που έχει προκύψει με την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ για το ΕΤΜΕΑΡ. Η συνεδρίαση του ΣτΕ για το θέμα ακόμη δεν έχει οριστεί, ωστόσο με απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ, έχει ζητηθεί από την ανεξάρτητη αρχή συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τι θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα; Μα φυσικά η ανακοίνωση του new deal όχι ως πρόθεση ή γενική διάταξη, αλλά ως συγκεκριμένο και ποσοτικοποιημένο μέτρο, που θα μπορεί να μετρηθεί ως επίπτωση από την ολομέλεια της ΡΑΕ ούτως ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι υπολογισμοί για το μηδενισμό του ελλείμματος.

Μπορεί να συμβεί αυτό; Η απάντηση θα δοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες…

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου