Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«Παίζει» και κούρεμα επιτοκίων για κάποια φωτοβολταϊκά δάνεια



Ακόμα και το τιμολογιακό status κάποιων δανείων προς επενδυτές φωτοβολταϊκών φέρονται αποφασισμένες να επανεξετάσουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των πράσινων χαρτοφυλακίων μετά το new deal. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να ξαναδούν τα επιτόκια με τα οποία έχουν δανειστεί οι επενδυτές, είναι περιορισμένες και αφορούν τα πολύ υψηλά επιτόκια τα οποία θεωρείται ότι καθιστούν σήμερα αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων. Τέτοια, ιδιαίτερα βεβαρυμμένα δάνεια, αφορούν αγροτικά φωτοβολταϊκά ή περιπτώσεις κατά τις οποίες ο επενδυτής είχε τοποθετήσει ελάχιστα ίδια κεφάλαια. «Κατά κανόνα οι επενδυτές φωτοβολταϊκών, επειδή η σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ ήταν ισχυρή, έχουν πάρει καλά επιτόκια σε σχέση με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες την ίδια περίοδο» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας. Όπως και να έχει πάντως, η επανεξέταση των όρων δανεισμού θα γίνεται κατά περίπτωση, με γνώμονα το να δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τράπεζες μελετώντας τις δυνατές διευκολύνσεις, θα εξετάζουν κατά περίπτωση δύο πράγματα: Αφενός μεν παράταση στην χρονική διάρκεια των δανείων, έτσι ώστε τα συνήθως 10ετή δάνεια να γίνουν 12ετή, 13ετή ή μακρότερου χρόνου. Αφετέρου, περίοδο χάριτος ολίγων μηνών κατά τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το κεφάλαιο παρά μόνον τους τόκους. Έτσι θα ξεπεραστεί η αδυναμία των επενδυτών να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω του ότι δεν πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ. Εδώ βεβαίως πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι οι επενδυτές πλέον δεν θα καταβάλλουν τον ΦΠΑ για τα τιμολόγια που εκδίδουν μεν, αλλά δεν έχουν εισπράξει λόγω καθυστερήσεων.
Η λογική των παραχωρήσεων που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η εξής: Κάθε επένδυση, μετά την εφαρμογή τουnew deal, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Πρέπει λοιπόν να γίνουν εκείνες οι διευκολύνσεις που να μην οδηγηθεί καμία επένδυση στο να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Σήμερα λοιπόν μελετούν μέχρι ποιο σημείο αντέχουν (ή, κατ΄άλλους, επιθυμούν) να βελτιώσουν τις διευκολύνσεις τους, διατηρώντας προφανώς δύσκολες ισορροπίες.  
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι τράπεζες, παρότι δουλεύουν προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των πράσινων χαρτοφυλακίων τους, δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν και πολύ περισσότερο να εξαγγείλουν κάποια οριζόντια μέτρα διευκόλυνσης των  δανειοληπτών. Και τούτο παρότι φέρονται να είχαν συμφωνήσει με το ΥΠΕΚΑ κατά τις μακρές συζητήσεις που είχαν με τα στελέχη του, στην εφαρμογή πακέτου διευκολύνσεων προς τους «κουρεμένους» δανειολήπτες επενδυτές φωτοβολταϊκών. Η αλλαγή στάσης θεωρείται ότι οφείλεται στις αλλαγές που επήλθαν στο νόμο κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή.
Μετά την ψήφιση του νόμου οι τράπεζες ξεκίνησαν να μελετούν εκ νέου τα στοιχεία, καθώς με τα νέα – αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ -  ποσοστά κουρέματος των επαγγελματιών επενδυτών, πολλαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η εξυπηρέτηση των δανείων είναι από δύσκολη έως αδύνατη και συνεπώς αυξήθηκε ο κίνδυνος κόκκινων δανείων.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι εκείνο στο οποίο δίνουν οι τράπεζες ιδιαίτερη σημασία είναι η πορεία της ενεργειακής αγοράς από εδώ και στο εξής. «Εάν σε σύντομο διάστημα δεν ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς, όλοι οι σχεδιασμοί πέφτουν στο κενό και όλοι οι παράγοντες της υπόθεσης, των τραπεζών περιλαμβανομένων, θα έχουν πρόβλημα» υποστηρίζει αρμόδιος παράγοντας ο οποίος δηλώνει ρητά ότι «στο βαθμό που το πρόβλημα ξεκινάει από την αδυναμία της ΔΕΗ να καλύψει τις υποχρεώσεις της, πρέπει η διοίκηση της επιχείρησης και οι πολιτικοί που εποπτεύουν την επιχείρηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου