Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΗΠΑ vs Κίνα για την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών



Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες EPC του κλάδου των φωτοβολταϊκών υπολογίζεται ότι θα εγκαταστήσουν από κοινού περί τα 8 GW το 2014, σύμφωνα με νέα μελέτη της IHS.

Η ταξινόμηση των κορυφαίων φ/β εταιρειών EPC, για το 2014, δείχνει μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την κατάκτηση της κορυφής, ωστόσο παρατηρείται μια ισορροπία «δυνάμεων» αναφορικά με το μερίδιο αγοράς που καταλαμβάνει η κάθε χώρα.

Όπως εκτιμά η IHS, 3 από τις 5 κορυφαίες φ/β εταιρείες εφέτος θα προέλθουν από τις ΗΠΑ, δηλ. το αντίστροφο σε σχέση με ότι ίσχυσε το 2013. Ωστόσο, στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης, οι 6 θα είναι κινεζικές εταιρείες.

(κάντε κλικ στην εικονα για μεγαλύτερο μέγεθος):
Αναφορικά με την εταιρεία που θα κρατήσει τα… "σκήπτρα" της παγκόσμιας αγοράς, όπως προβλέπει η IHS, η First Solar θα συνεχίσει να διατηρεί τον τίτλο της κορυφαίας εταιρείες EPC στον κλάδο των φ/β και για το 2014.

Τη 2η θέση θα καταλάβει η κινεζική TBEA Solar, την 3η θέση η SunEdison, την 4η θέση η SunPower και την 5η θέση η Shanghai Solar Energy.

Με 8 GW έργων να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2014, οι 10 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου θα αντιπροσωπεύσουν το 20% των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Όπως τονίζει ο Senior Analyst της εταιρείας, Josefin Berg, οι κορυφαίες εταιρείες EPC έχουν χτίσει την επιτυχία τους στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, με εξαίρεση την SunEdison, που εκτιμάται ότι το ήμισυ των εγκαταστάσεων που θα κάνει εντός τους έτους -περίπου δηλ. 475 MW- θα είναι εκτός ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες EPC τείνουν να εξαφανίζονται σιγά σιγά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η Abengoa και η Belectric είναι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες που θα βρεθούν εκτός του Top 10 το 2014.

Ασφαλές καταφύγιο η Νότια Αφρική
Καταλήγοντας, η μελέτη σημειώνει ότι ένα ασφαλές καταφύγιο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου των φωτοβολταϊκών τείνει να καταστεί η Νότια Αφρική.

Η ισχύς της εν λόγω αγοράς φωτοβολταϊκών αναμένεται στα 600 MW για το 2014. Όπως υπολογίζει η IHS, το 70% αυτής της ισχύος θα εγκατασταθεί από ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι ACS Cobra, TerniEnergia, Enel Green Power, Siemens, Scatec Solar, juwi και Gestamp Solar.

«Οι ευκαιρίες σε νέες αγορές, όπως η Νότια Αφρική, είναι σημαντικές για τις επιχειρήσεις EPC» σημείωσε ο Berg. Και συνεχίζει, «αυτό συμβαίνει επειδή η ευρωπαϊκή ζήτηση φωτοβολταϊκών θα μειωθεί στα 10 GW το 2014, οπότε η Νότια Αφρική αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης για τον κλάδο».

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου