Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Χρεώσεις ηλεκτρολόγων: Τί συμβαίνει και τί θα έπρεπε να συμβαίνει

Ένα θέμα που αφορά όλους μας είναι οι χρεώσεις για κάθε εργασία τους που πρέπει να δίνουν οι ηλεκτρολόγοι στους πελάτες. Είναι δύσκολο θέμα καθώς η κάθε βλάβη, μπορεί να είναι η ίδια σε μία άλλη εγκατάσταση αλλά τα επιμέρους χαρακτηριστικά να διαφέρουν.

Ένα απλό παράδειγμα. Έδινε πριν κάποια χρόνια νομίζω το βιομηχανικό επιμελητήριο νομίζω κάποιους καταλόγους (που δεν έχω κατορθώσει ακόμα να βρω) που αναφέρουν πχ τα εξής:

Τοποθέτηση κρεμαστού φωτιστικού 9€
Τοποθέτηση βιδωτού φωτιστικού σώματος 13€

Όλα ωραία και καλά. Οι επιμέρους δυσκολίες που μπορεί αν προκύψουν όμως από έναν τέτοιο τιμοκατάλογο δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν επαρκώς και ευρέως. Μία δυσκολία που μπορεί αν προκύψει είναι πχ, το ταβάνι να έχει εσωτερικό μονωτικό (ντάου) υλικό και έτσι να καθιστά πιο δύσκολη και πιο χρονοβόρα την εγκατάσταση. Και για ένα φωτιστικό είναι μηδαμινή η επιπλέον χρέωση αλλά όταν μιλάμε για πάνω από δέκα φωτιστικά που σίγουρα υπάρχουν σε μία καινούρια ή ανακατασκευασμένη κατοικία τότε η χρέωση διαφέρει σημαντικά από τον ενημερωτικό τιμοκατάλογο του βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι των χρεώσεων είναι οι χρεώσεις ελέγχων και επανελέγχων που επιβάλλονται πλέον από το Καλοκαίρι του 12 στα καινούρια πιστοποιητικά της ΔΕΗ (δείτε εδώ). O έλεγχος μια ηλεκτρολογικής εγκατάστασης είναι η σοβαρότερη διεργασία που μπορεί να κάνει ένας ηλεκτρολόγος σε έναν ρευματοδοτούμενο χώρο.

Ένα καλό τρόπο έχουν οι Άγγλοι. Αλίευσα από το διαδίκτυο γενικές χρεώσεις ελέγχου εγκατάστασης (θα αναφερθώ παρακάτω) που υπάρχουν στο Λονδίνο από ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες ή από εταιρίες που απασχολούν εγκαταστάτες. Τις παρουσιάζω στον παρακάτω πίνακα.


Είναι όπως βλέπουμε ένας γενικός κατάλογος που αφορά έναν πλήρη έλεγχο του σπιτιού. Δεν αναφέρει πουθενά για εγκατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. 

Εδώ στην Ελλάδα ο έλεγχος γίνεται κυρίως κομπογιαννίτικα. Τί εννοώ. Σίγουρα θα έχετε πάει όλοι σε μία ΔΕΗ και θα έχετε παρατηρήσει γύρω από κάθε ΔΕΗ ταμπέλες που να λένε: "Πιστοποιητικά από 60€". Ή από 90€... Και σίγουρα με όλα αυτά δεν εννοώ να ακολουθήσουμε χρεώσει του παραπάνω αγγλικού τύπου. Αλλά λογικές βάσει της εποχής που ζούμε.

Τί είναι όμως πιστοποιητικό; Το πιστοποιητικό το καινούριο που καταρτίζεται βάσει ΕΛΟΤ για καινούριες εγκαταστάσεις ή βάσει ΚΕΗΕ για παλιότερες είναι τα αποτελέσματα ελέγχου μιας εγκατάστασης που έχει διενεργήσει ο ηλεκτρολόγος. Τη λέξη διενεργήσει θα μπορούσα να την βάλω και σε εισαγωγικά. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν με 90€, εκ των οποίων τα 30€ νομίζω να πηγαίνουν στον εκάστοτε σύνδεσμο του εκάστοτε ηλεκτρολόγου, να πραγματοποιείται ο πλήρης σύγχρονος έλεγχος που επιβάλει το πρότυπο του ΕΛΟΤ HD384. Να σας αναφέρω μόνο πως ένας πλήρης ενδελεχής έλεγχος με έναν βοηθό για σπίτι 100τμ καταναλώνει χρόνο 2 περίπου ημερών. Πόσο χρεώνει δηλαδή το μεροκάματο ο συγκεκριμένος ηλεκτρολόγος ώστε να δίνει τέτοια τιμή; 30€ το δικό του μαζί με τον βοηθό;

Η απάντηση είναι απλή. Απλά δεν κάνει έλεγχο. Βάζει την υπογραφή του για μία εγκατάσταση που θα έχει ισχύ 14 χρόνια (για κατοικίες), χωρίς να κάνει τον στοιχειώδη έλεγχο βάζοντας σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων μόνο και μόνο για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες και να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα με κάθε κόστος.



Αυτό θα μου πείτε που ενδιαφέρει τον πελάτη είναι να πάρει το χαρτί και να ρευματοδοτηθεί το σπίτι να μπει μέσα. Λάθος. Αυτός που θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους μας θα ήταν η κάθε εγκατάσταση, εκτός από λειτουργική, να είναι και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ασφαλής. Γιατί με κάθε αστοχία μπορεί να τραυματήσει άνθρωπο ή ακόμα να στοιχίσει και τη ζωή του. Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα. 

Καλό λοιπόν για όλους μας είναι να ζητάμε τον πλήρη έλεγχο από έναν εγκαταστάτη, όταν παραλαμβάνουμε ένα καινούριο σπίτι ή όταν είναι να νοικιάσουμε ένα καθώς ποτέ δεν ξέρεις την φθορά ή τη χρήση που είχε από τους προηγούμενους το ενοικιαζόμενο ή τις αστοχίες που μπορεί να έχει το καινούριο.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ που φαίνεται στην επικεφαλίδα του ιστολογίου για έναν πλήρη και οικονομικό έλεγχο εγκαταστάσεων. Ο έλεγχος θα γίνει με πιστοποιημένο και διακριβωμένο όργανο της ιταλικής HT και θα περιλαμβάνει τις εξής μετρήσεις:

  • Αντίσταση μόνωσης
  • Αντίσταση βρόγχου σφάλματος
  • Αντίσταση γείωσης και ειδική αντίσταση εδάφους
  • Συνέχεια αγωγών γείωσης
  • Αναμενόμενο ρεύμα βραχυκύκλωσης
  • Ενδελεχής έλεγχος αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη
  • Έλεγχος ισοδυναμικών συνδέσεων
  • Οπτικός έλεγχος για διαπίστωση αν η εγκατάσταση πληρεί το πρότυπο του ΕΛΟΤ HD 384 
Όλες οι μετρήσεις παραδίδονται γραπτώς σε ειδικό έντυπο για μελλοντική χρήση και αξιολόγηση σε ανάλογες μετρήσεις που ενδεχομένως να ξαναχρειστούν μετά από μία αστοχία ή βλάβη. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο επιλέξτε υπεύθυνα.

4 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Προσπαθώ να δείξω στον κόσμο πως το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα ηλεκτρολόγου είναι ενός ανθρώπου που μελετά, αναζητά, ενημερώνεται και ψάχνει νέες και ασφαλείς λύσεις και δεν μένει στάσιμος σε μεθόδους της δεκαετίας του 70. Γιατί απλά αλλάζουν οι εποχές και οι απαιτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καληςπερα θέλω να ρωτήσω τιμή για ένα επαγγελματικό χορό έλεγχο ηλεκτρολογικής εγκατάσταση 110 τ.μ. Χωρίς υλικά ευχάριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας. Στείλτε μου μέιλ στο costavagelis@gmail.com να κανονίσουμε μία συνάντηση για να δούμε μαζι τον χωρο και τις ανάγκες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας,όσον αφορά σε τοποθέτηση προνοιων σε κουζίνα για εντοιχισμένη ηλεκτρική κουζίνα..ενώ πριν δεν υπήρχε..αλλά το cooker υπάρχει..είναι του 80 το κτίριο...στην Κύπρο μένω.Ο ηλεκτρολόγος μου ζήτησε ...650 ευρώ για αυτό καινούρια να προσθέσει 5 φωτιστικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή