Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία: η νέα μονάδα στο Κοζλοντούι και η “ντρίπλα” στους Ρώσους



Το δρόμο για κατασκευή νέας πυρηνικής μονάδας στο εργοστάσιο του Κοζλοντούι άνοιξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα την Κυριακή στη Βουλγαρία, όπου η κάλπη έβγαλε ένα ηχηρό “ναι” στην πυρηνική ενέργεια.
Τα σχέδια για μια νέα, έβδομη πυρηνική μονάδα στο Κοζλοντούι επιβεβαίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ όπως επίσης και εκείνα για διεύρυνση του κύκλου ζωής των δυο υφιστάμενων αντιδραστήρων του προβληματικού εργοστασίου έως το 2030.
Οι υπόλοιποι τέσσερις παλαιοί αντιδραστήρες, ρωσικής τεχνολογίας αντίστοιχης με εκείνης του Τσέρνομπιλ, υποτίθεται ότι βρίσκονται σε φάση αποξήλωσης,ωστόσο, παρά τη γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η διαδικασία εξελίσσεται με ρυθμούς “χελώνας”.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής της τάξης του 80%. Από τους 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που συμμετείχαν το 61% ψήφισε “ναι” και 39% τάχθηκε “κατά”.
Παρότι διακύβευμα του δημοψηφίσματος ήταν η κατασκευή νέας μονάδας σε συνεργασία με τους Ρώσους στο Μπέλενε, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Μπόικο Μπορίσοφ ουσιαστικά σαμποτάρισε τα σχέδια στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού της ρωσικής διείσδυσης στη Βουλγαρία που ακολουθεί.
Αντίστοιχη πολιτική είχε ακολουθήσει στον ακυρωθέντα πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούποληυπό το πρόσχημα των περιβαλλοντικών κινδύνων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η νέα πυρηνική μονάδα στο Κοζλοντούι, θεωρείται από την κυβέρνηση ως κομβικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και σύμφωνα με αξιωματούχους θα έχει ισχύ 1.000 Μεγαβάτ, αντί για 2.000 που θα είχε το Μπέλενε.
Σε κάθε περίπτωση η κατασκευή της θα περάσει από την Ευρώπη και θα πρέπει να λάβει έγκριση από τη Euratom.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου