Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΑΠΕ: αλλαγές στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση
Στη φάση επεξεργασίας των σχολίων που υποβλήθηκαν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ έχει περάσει το ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σε ορισμένα σημεία το νομοσχέδιο που θα φτάσει στη Βουλή θα είναι «ηπιότερο» από εκείνο που δόθηκε προς διαβούλευση, μετά από παρατηρήσεις φορέων του κλάδου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φωτοβολταϊκών επενδύσεων μεγάλης δυναμικότητας, αυτών δηλαδή που συνδέονται με το δίκτυο υψηλής τάσης και απαιτούν την εγκατάσταση ξεχωριστού υποσταθμού, οι οποίες φαίνεται ότι θα «γλυτώσουν» την αλλαγή στον τρόπο κλειδώματος της ταρίφας.
Το νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση προέβλεπε ότι κάθε φωτοβολταϊκό πάρκο αυτής της κατηγορίας δεν θα διατηρεί την ταρίφα που έχει συμβολαιοποιήσει, αλλά θα κλειδώνει ταρίφα με την ηλέκτρισή του, κάτι που συνεπάγεται μείωση της εγγυημένης τιμής έως και στο ένα τρίτο.
Η ρύθμιση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι επενδυτές είχαν προχωρήσει σε αγορά εξοπλισμού με διαφορετικά δεδομένα, οπότε σχεδιάζεται να διατηρηθεί η μεταβατική διάταξη και να παραμείνει η κλειδωμένη εγγυημένη τιμή για τους επενδυτές αυτής της κατηγορίας.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικά εκείνες που αφορούν τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ  θα αποσπαστούν από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο Στουρνάρα για τα προαπαιτούμενα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου