Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Στην αποθήκευση ηλιακής ενέργειας το μέλλον των φωτοβολταϊκών



Το μέλλον των φωτοβολταϊκών φαίνεται να βρίσκεται στην αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, με το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή  την κατεύθυνση να είναι οι επιδοτήσεις προς συστήματα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία από 1ης Μαΐου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στο Bloomerg και άλλους διεθνείς ιστότοπους. Η Γερμανία άλλωστε παραμένει διεθνώς πρώτη στην αποθήκευση ενέργειας.
Βάσει του ύψους 25 εκατ. ευρώ προγράμματος επιδοτήσεων της Γερμανίας – με στόχο την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ – θα καταβάλλονται από το κράτος 660 ευρώ ανά κιλοβάτ δυναμικότητας αποθήκευσης για νοικοκυριά με φ/β με μέγιστη δυναμικότητα 30 κιλοβάτ.
Σύμφωνα με τον Βιομηχανικό Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών Γερμανίας, το σύστημα αποθήκευσης κερδίζει έδαφος επειδή το σύστημα εγγυημένων τιμών στη Γερμανία σταδιακά αποδυναμώνεται. Οι συνεχείς μειώσεις των feed-in ταριφών έχουν οδηγήσει τους χρήστες οικιακών φ/β να στραφούν περισσότερο στην ιδιοκατανάλωση, ως πιο ασφαλή επιλογή, παρά στην πώληση ρεύματος στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει επιβεβαιωθεί μάλιστα πως στη Γερμανία το 60% των ιδιοκτητών νοικοκυριών ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αποθήκευση.
Το κόστος των μπαταριών λιθίου που απαιτούνται για την αποθήκευση παραμένει βέβαια υψηλό, στα 11.000 ευρώ, ενώ οι μπαταρίες μολύβδου κοστολογούνται στα 6.000 ευρώ, επίσης αρκετές ακριβές για την πλειοψηφία των καταναλωτών.
Έρευνα της IMS Research και της Clean Technica υποστηρίζει πως η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να είναι το μέλλον της ενέργειας εν γένει. Η έρευνα της IMS προβλέπει πως η αγορά της αποθήκευσης ενέργειας θα αναπτυχθεί και πως από τα 200 εκατ. δολάρια που απέφερε το 2012 θα φτάσει τα 19 δις δολάρια το 2017.
Η IMS θεωρεί μάλιστα πως η επένδυση της Γερμανίας στην αποθήκευση ενέργειας θα δρέψει γρήγορα καρπούς. Η εταιρεία προβλέπει πως η θέσπιση των επιδοτήσεων θα επιφέρει μία έκρηξη στην εγκατάσταση φ/β συστήματων αποθήκευσης στη Γερμανία, με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 100% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, με προβλεπόμενη εγκαταστημένη ισχύ 7 γιγαβάτ το 2017.

Πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου