Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οικιακά φωτοβολταϊκά. This is the end

Φρένο στην εγκατάσταση νέων οικιακών φωτοβολταϊκών βάζει με την απόφασή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μειώσει κατά 50% τις εγγυημένες τιμές στις οποίες είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει την «πράσινη» ενέργεια που παράγουν τα νοικοκυριά.
 
Ειδικότερα, από τα 55 λεπτά η κιλοβατώρα που ήταν μέχρι πριν δύο χρόνια, η τιμή μειώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο στα 23,8 και τώρα με την απόφαση της κυβέρνησης μειώνεται περαιτέρω στα 12,5 λεπτά.

Σύμφωνα με tanea.gr, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτρέψει τις νέες εγκαταστάσεις οικιακών φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι το όφελός τους συρρικνώνεται, αφού οι τιμές συγκλίνουν με τα τρέχοντα τιμολόγια οικιακής χρήσης της ΔΕΗ.

Σήμερα το κόστος μιας κιλοβατώρας για τη ΔΕΗ είναι 9,4 λεπτά και αναμένεται να αυξηθεί μελλοντικά, περιορίζοντας σημαντικά το κίνητρο επένδυσης σε οικιακά φωτοβολταϊκά.


Η έκθεση του ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Ιούλιο του 2009 έως και το Μάρτιο του 2013 εγκαταστάθηκαν περίπου 38.000 οικιακά συστήματα, συνολικής ισχύος 341 μεγαβάτ.

Το συγκεκριμένο διάστημα οι σταθμοί αυτοί παρήγαγαν 0,4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας απαίτηση αποζημίωσης της τάξεως των 224 εκ. ευρώ, δηλαδή το 10% της συνολικής αποζημίωσης για τις ΑΠΕ.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα νοικοκυριά απολαμβάνουν υψηλές αποδόσεις λόγω των αυξημένων τιμών απορρόφησης που διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά έως και το 2012 περίπου στα 55 λεπτά η κιλοβατώρα. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης απαλλάσσεται από φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα στην έκθεση τονίζεται ότι «οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου χαίρουν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα υψηλών τιμών συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί βασικό παραγωγικό πόρο».

Σχόλιο:

Τα Φ/Β στην Ελλάδα έγιναν όπως γίνονται τα περισσότερα έργα τις τελευταίες δεκαετίες. Χωρίς σχέδιο. Στην τύχη (για τους αφελείς), μεθοδευμένα και στοχευμένα για κάποιους (για τους πονηρούς). Η τιμή των 55 λεπτών του 09 έως το 11 ήταν απλά εξωφρενική. Φανταστείτε μία επένδυση η οποία στοίχιζε γύρω στα 40.000€ θα απέφερε σε βάθος 25ετίας για την περιοχή της Αττικής, χοντρά χοντρά γύρω στα 192.000€ μεικτά. Μείων περίπου 20.000€ το κόστος συντήρησης. Άρα τα καθαρά κέρδη βρίσκονται στα 132.000€ (5.280€/έτος). 68,75% κέρδος!!! Βρείτε μου μία ακόμα τέτοια επένδυση που να αποφέρει τόσα χρήματα. 

Αν πήγαινε το κράτος με σχέδιο θα ξεκινούσε τη διαδικασία με χαμηλότερες τιμές feed in tariff (γύρω στα 25-30 λεπτά την KWh πχ) και έτσι το όλο σχέδιο θα ήταν βιώσιμο, πλήρως αναπτυξιακό και λογικό. Τώρα θα αναγκαστούν να φορολογήσουν και τα αφορολόγητα αυτά οικιακά και να δείτε θα πέσει και κανένα χαράτσι ακόμα προς τα εκεί.  Ήδη ακούγονται φωνές που κλείνουν προς τη φορολογία των οικιακών συστημάτων όπως έχω αναφέρει και παλιότερα. Μέσα σε όλα αυτά μην αποκλείετε και ένα γενναίο κούρεμα της "εγγυημένης" τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου