Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Σωματεία ΑΗΚ: Η εγκατάσταση οικιακών φ/β θα έπρεπε να έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια


Η πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου για δραματική μείωση της εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών το 2014, αναστέλλει και εμποδίζει αυτό που θα είναι υποχρεωμένο να αποδεχθεί στο μέλλον, δηλαδή την εκμετάλλευση από το κοινό του φυσικού αγαθού της ηλιοφάνειας που έχει η Κύπρος, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
«Τα οικιακά φωτοβολταϊκά αποτελούν το μέλλον και τη φυσική κατάληξη του προβλήματος της ενέργειας στον τόπο μας. Η απόφαση της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα να ωφεληθούν από το φυσικό αγαθό με το οποίο η φύση προίκισε τον τόπο μας, για να το εμπορευθούν οι λίγοι, και μας φέρνει στο μυαλό τα λόγια που είπε ο φιλόσοφος Διογένης στον Μ. Αλέξανδρο επειδή του εμπόδιζε τον ήλιο: «Μην μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου δώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αναφερόμενοι σε απουσία ολοκληρωμένης στρατηγική για την ενέργεια από το κράτος, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι η απουσία αυτής της στρατηγικής πολιτικής διευκολύνει τους εκάστοτε αξιωματούχους του Κράτους, να αλλάζουν ή να ακυρώνουν αποφάσεις και να επιβάλλουν τις δικές τους ευφάνταστες ιδέες και απόψεις, συνεπικουρούμενοι από άβουλους ή επιτήδειους υπηρεσιακούς παράγοντες.
«Τούτο είχε ως συνέπεια και η ΑΗΚ να υποκύψει και να προβεί σε μεγάλες κεφαλαιουχικές επενδύσεις και να εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία αλλοπρόσαλλων αποφάσεων, των εκάστοτε κυβερνώντων, ώστε σήμερα αυτοί οι ίδιοι να την κατηγορούν για ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το χειρότερο να επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της», αναφέρεται.
Τα Σωματεία εκφράζουν την θέση ότι η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών θα έπρεπε να καθιερωθεί ως πολιτική εδώ και χρόνια, και μάλιστα λόγω του τότε υψηλού κόστους αγοράς και εγκατάστασης τους, το Κράτος θα έπρεπε να τα επιχορηγούσε μέσα από το Ειδικό Ταμείο που χρηματοδοτείται από το τέλος για Α.Π.Ε. που το Κράτος επιβάλλει στους καταναλωτές της ΑΗΚ.
«Αντί τούτου όμως δαπανώνται τεράστια ποσά για άλλους υποδεέστερους σκοπούς ή και για υλοποίηση / ενίσχυση έργων αμφίβολης προσφοράς και ωφελιμότητας. Το κόστος για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών έχει φτάσει σήμερα σε επίπεδα προσιτά», αναφέρεται.
Η ΑΗΚ, προσθέτουν τα Σωματεία, ως Οργανισμός Δημόσιας Ωφελείας μπορεί κάλλιστα να προσφέρει τη δυνατότητα για τη στήριξη οικιακών φωτοβολταϊκών και μικρών διεσπαρμένων κέντρων παραγωγής για βιομηχανικούς σκοπούς, δίδοντας έτσι και τη δυνατότητα απασχόλησης σε κόσμο που βρίσκεται σήμερα στην ανεργία.

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου