Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Φωτοβολταϊκά: ακριβαίνει ο εξοπλισμός – Παγκόσμια ανάκαμψη το 2014




Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει τα 45 Γιγαβάτ τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Bank που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης Solar Power International που λαμβάνει χώρα στο Σικάγο των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με την DB, παρότι στην Ευρώπη θα συνεχιστεί η περίοδος των συγχωνεύσεων και ουσιαστικά του “μαζέματος” της αγοράς, οι αναδυόμενες αγορές μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σηματοδοτήσουν την ανάκαμψη του κλάδου.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας αναμένεται να καταγραφούν στη Νότιο Αμερική και τη Μέση Ανατολή, ενώ Κίνα και Ιαπωνία θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία με αιχμές του δόρατος τις εταιρείες Yingli Green και Trina Solar.

Μόνο στην Κίνα εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί νέα φωτοβολταϊκή ισχύς της τάξης των 12 με 15 Γιγαβάτ.

Οι τιμές του εξοπλισμού στις ασιατικές αγορές θα διατηρηθούν σχετικά σταθερές, παρότι θα σημειωθεί μικρή ανάκαμψη στην Κίνα.

Στην παγκόσμια αγορά μικρές ελλείψεις σε κυψέλες, γκοφρέτες πυριτίου, αλλά και πολυκρυσταλλικό πυρίτιο θα σηματοδοτήσουν μια μικρή άνοδο στις τιμές του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Σημαντική άνοδος αναμένεται να καταγραφεί στην αγορά χρησιμοποιημένου εξοπλισμού, λόγω της διάθεσης προϊόντων από εταιρείες που έχουν χρεωκοπήσει.

Στην Κίνα, οι μεσαίοι και μικροί κατασκευαστές φωτοβολταϊκών θα συναντήσουν δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων, ενώ οι ηγέτες του κλάδου θα πρέπει να βάλουν φρένο στα σχέδια ανάπτυξής τους λόγω των επικείμενων ελλείψεων σε φωτοβολταϊκές κυψέλες, γκοφρέτες πυριτίου και πολυκρυσταλλικό πυρίτιο.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου