Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Οικιακά φωτοβολταϊκά: απεμπλοκή θέλει η ΔΕΗ – Ορατές οι καθυστερήσεις- ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ



Την απεμπλοκή της από το σύστημα πληρωμών προς τα φωτοβολταϊκά στις στέγες επιδιώκει η ΔΕΗ, καθώς δεν της επιτρέπεται να συμψηφίζει τα ποσά που οφείλει προς τον ΛΑΓΗΕ και εκείνα που της χρωστά ο λειτουργός της αγοράς για τις πληρωμές που πραγματοποιεί προς ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών.
 
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η ΔΕΗ συμψηφίζει την κατανάλωση του ιδιοκτήτη με την παραγωγή του και καταβάλλει τη διαφορά χωρίς καμία καθυστέρηση, πραγματοποιώντας κατ’ ουσίαν ένα διπλό συμψηφισμό: έναν με τον ΛΑΓΗΕ και έναν με τους ιδιοκτήτες.

Δεδομένων των τεραστίων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση, η αδυναμία συμψηφισμού χρωστούμενων-οφειλομένων με τον ΛΑΓΗΕ, καθιστά αδύνατη την εμπρόθεσμη πληρωμή των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών συστημάτων επί στέγης.

Όπως μετέδωσε το energypress,  στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι η Επιχείρηση έχει ήδη προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, είτε να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση και να επιτρέπεται στη ΔΕΗ να καθυστερεί τις πληρωμές προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, είτε να απεμπλακεί εντελώς η ΔΕΗ από τη διαδικασία αυτή και να περάσουν και οι στέγες στην αρμοδιότητα του ΛΑΓΗΕ.

Την ίδια ώρα ο ΛΑΓΗΕ δύναται να απαιτήσει την άμεση καταβολή των ποσών που του χρωστά η ΔΕΗ στο ακέραιο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε καθυστερεί τις πληρωμές η ΔΕΗ είτε ο ΛΑΓΗΕ (που χρωστά τιμολόγια επτά μηνών στους επαγγελματίες επενδυτές φωτοβολταϊκών) οι 45.000 ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών κινδυνεύουν να μπουν και αυτοί στην αλυσίδα καθυστερήσεων και οφειλών που χαρακτηρίζει την ελληνική ενεργειακή αγορά.

Σχόλιο: Άρχισαν τα όργανα και στα οικιακά. Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι. Αυτό είναι προμύνημα κουρέματος της εγκυημένης τιμής. έτσι όσοι υπέγραψαν συμβόλαιο με 0,55 ή 0,52 ή και πιο κάτω, φαίνετα πως λόγω αδυναμίας αποπληρωμής θα απαιτηθεί κούρεμα εγκυημένης τιμής όπως έγινε πριν 2 χρόνια περίπου στην Ισπανία. Βάλε ότι σκέφτονται πλάον ζεστά ΚΑΙ τη φορολόγηση των αφορολόγητων οικιακών!!! 

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου