Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Βουλευτές με «φωτογραφική» τροπολογία προωθούν δύο επενδυτές στα φωτοβολταϊκάΔύο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, οι κκ. Θάνος Μωραίτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος υπερασπίστηκαν «φωτογραφική» τροπολογία την οποία είχαν υπογράψει 7 βουλευτές της ΝΔ!
 
Η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρθεί η απόφαση αναστολής έγκρισης νέων φωτοβολταϊκών και να μπορέσουν δύο και μόνο ενδιαφερόμενοι επενδυτές να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων.

Οι δύο επενδύσεις αφoρούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 50 – 100 ΜW, τα οποία μάλιστα επιχειρείται να πριμοδοτηθούν και με τις παλαιότερες εξαιρετικά υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν, τέσσερις φορές υψηλότερες από τις σημερινές, δηλαδή με τιμές της τάξης των 350 ευρώ/MWh τη στιγμή που οι τρέχουσες τιμές έχουν περικοπεί στα περίπου 90 ευρώ/MW.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπροσθοβαρής εισαγωγή στο ενεργειακό σύστημα της χώρας πληθώρας φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές πώλησης ρεύματος που τα συνόδευαν, συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί σημαντικό έλλειμμα στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και για αυτό το λόγο το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει σε αναστολή της έγκρισης αδειών για νέα φ/β αλλά και σε σημαντική μείωση των τιμών που αυτά απολαμβάνουν.

Παρόλα αυτά, συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούν επίμονα από το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της προωθούμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, τη «φωτογραφική» εξαίρεση από το γενικό αυτό κανόνα δύο και μόνο επενδυτικών πλάνων υπό το πρόσχημα ότι αυτά θα χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό. Το πρόσχημα είναι προφανές, καθώς ανάλογης εξαίρεσης σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να τύχουν όλοι οι επενδυτές που δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό, ενώ επιπλέον η χρήση ελληνικού εξοπλισμού δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αιτιολογία για να απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές και προνομιακές τιμές μόνο τα δύο εν λόγω φ/β πάρκα. Ποιος απαγορεύει άλλωστε στους δύο εν λόγω επενδυτές να χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό ανεξαρτήτως της τιμής πώλησης που θα απολαμβάνουν;

Όπως αναφέρουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, η ενδεχόμενη αποδοχή της προωθούμενης πρότασης για τα δύο αυτά έργα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και αναπόφευκτα σε νέα χαράτσια για το σύνολο της αγοράς, ενώ εκατοντάδες άλλοι επενδυτές που δεν τυγχάνουν ανάλογης υποστήριξης από βουλευτές θα μείνουν με τις άδειες στα χέρια.

Αυτοί είναι οι 7 βουλευτές της ΝΔ που υπέγραψαν την φωτογραφική τροπολογία υπέρ 2 επενδυτών:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου