Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αντικατάσταση του feed-in-tariff με feed-in-premium προτείνει η Κομισιόν

Η αντικατάσταση του συστήματος feed in tariff από εναλλακτικούς μηχανισμούς στήριξης είναι μία από τις βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ, βάσει του σχετικού κειμένου – οδηγού για τις ΑΠΕ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, τα καθεστώτα στήριξης θα πρέπει να είναι ευέλικτα και να ανταποκρίνονται στα μειούμενα κόστη παραγωγής ενώ οι τεχνολογίες ΑΠΕ, καθώς ωριμάζουν, θα πρέπει σταδιακά να εκτίθενται στις τιμές της πραγματικής αγοράς και τελικά οι επιδοτήσεις θα πρέπει να καταργηθούν πλήρως.

Στην πράξη, σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα των feed in tariffs θα πρέπει να αντικατασταθεί από το feed in premium «ή από άλλους μηχανισμούς στήριξης που θα παρέχουν κίνητρα στους παραγωγούς να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της αγοράς».

Πέρα από τις συστάσεις για το μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, η Κομισιόν δεν παραβλέπει να τονίσει ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν τις αναδρομικές αλλαγές στο γενικότερο πεδίο των επιδοτήσεων.

Συστήνει τέλος καλύτερο συντονισμό των κρατών μελών όσον αφορά τις στρατηγικές τους στον κλάδο των ΑΠΕ προκειμένου να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη για τους καταναλωτές.

πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου