Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

«Μαχαίρι» στις ταρίφες των φ/β «δείχνει» η απόφαση της ΡΑΕΣε δραματική μείωση των εγγυημένων τιμών για τα καινούργια φωτοβολταϊκά (όποτε ξεπαγώσει η διαδικασία νέων αδειοδοτήσεων) φαίνεται ότι οδηγεί, όπως άλλωστε αναμενόταν, η γνωμοδότηση που εξέδωσε η ΡΑΕ την Τρίτη και η οποία βρίσκεται πλέον στο ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου, η οποία άλλωστε ζήτησε από τη ΡΑΕ να μελετήσει το θέμα και να εκδώσει γνωμοδότηση,  θα υπογράψει σύντομα Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζει τις νέες ταρίφες. Είναι άγνωστο βεβαίως εάν και σε ποιο βαθμό ο κ. Παπαγεωργίου θα αποδεχθεί τις προτάσεις της ΡΑΕ ή θα αποφασίσει διαφορετικά, όπως έχει δικαιοδοσία (πέρυσι για παράδειγμα το ΥΠΕΚΑ ήταν «αυστηρότερο» σε σχέση με τις τότε προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής). Υπενθυμίζεται ότι αυτό που έκανε η ΡΑΕ ήταν να αναμορφώσει τους πίνακες με τα κοστολογικά στοιχεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και τις εκτιμώμενες αποδόσεις επενδεδυμένου κεφαλαίου, με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα μας. Επίσης πρότεινε το εύλογο, κατά τη γνώμη της, IRR, δηλαδή την εύλογη απόδοση της επένδυσης που πρέπει να εξασφαλίζουν οι νέες ταρίφες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, που προτείνει εύλογη απόδοση κεφαλαίων μετά φόρων, 10 – 12% για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, οδηγεί σε ταρίφες περί τα 10 με 11 λεπτά την κιλοβατώρα για τα μεγάλα πάρκα, γύρω στα 14 με 15 λεπτά για τα πάρκα κάτω από 100 Κιλοβάτ και γύρω στα 17 λεπτά για τις στέγες.

Η ΡΑΕ οδηγήθηκε στις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τη μείωση του κόστους εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας, αφετέρου δε το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και  επισφάλειας των επενδύσεων στη χώρα μας.

Προφανώς έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η διείσδυση των φωτοβολταϊκών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και έχουν ξεπεραστεί ήδη οι εθνικοί στόχοι για το 2014 και βεβαίως την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μηχανισμού πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνει και ειδική αντιμετώπιση για τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πάνω από 10 Μεγαβάτ, με το σκεπτικό ότι έχουν οικονομίες κλίμακας και συνεπώς μεγαλύτερες αποδόσεις. Υπενθυμίζεται ότι για αυτά οι σκέψεις του ΥΠΕΚΑ είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο Κύπρου με τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι οι νέες ταρίφες που θα ανακοινώσει ο κ. Παπαγεωργίου δεν σχετίζονται μόνον με τις καινούργιες άδειες, όταν ανοίξει και πάλι η διαδικασία. Σε αυτές τις ταρίφες εκπίπτουν και όλες οι συμβάσεις (σχεδόν 5.000 Μεγαβάτ) που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές από παλιά και δεν τις έχουν υλοποιήσει εντός της προθεσμίας που τους είχε δοθεί (αρχικά 18μηνο και στη συνέχεια 4μηνο που έληξε στις 12 Μαρτίου). 

Πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου