Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ επιστρέφει




Τμήμα της οροφής στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ κατέρρευσε, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι ουκρανικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε αύξηση στα επίπεδα της ραδιενέργειας.
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών διευκρίνισε ότι το κομμάτι που κατέρρευσε δεν βρισκόταν στη σαρκοφάγο που καλύπτει τον αντιδραστήρα, αλλά αποτελούσε τμήμα του τοίχου και της οροφής σε μία αίθουσα με γεννήτριες, που υποχώρησε λόγω του βάρους από το χιόνι.
«Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ ούτε στη ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων. Κανείς δεν τραυματίστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του σταθμού.

YOUTUBE/EURONEWS
Η βαριά χιονόπτωση οδήγησε σε κατάρρευση οροφής στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στη Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης, η πτώση της οροφής δεν εγείρει ανησυχίες, καθώς η διαρροή ραδιενέργειας περιορίζεται σε εμβαδόν 600 τ.μ. εντός της κατασκευής από σκυρόδεμα που μονώνει τον αντιδραστήρα από τον έξω κόσμο.
Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Τσερνόμπιλ Μάγια Ρουντένκο στο Associated Press, το τμήμα που κατέρρευσε απείχε περίπου 50 μέτρα από τη σαρκοφάγο που κατασκευάστηκε για να περιορίσει τη διαρροή ραδιενέργειας μετά από την καταστροφή του 1986. «Όλοι πρέπει να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Ναι, δεν είναι ευχάριστο, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος», πρόσθεσε η κ. Ρουντένκο.
Οι γαλλικοί όμιλοι Vinci και Bouygues, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε μία νέα κατασκευή με στόχο την αποτροπή διαρροών από τη σαρκοφάγο που είχε κατασκευαστεί βιαστικά μετά το δυστύχημα, ανακοίνωσαν ότι απομάκρυναν προληπτικά τους 80 εργάτες από το εργοτάξιο.
Η έκρηξη αντιδραστήρα στη μονάδα, το 1986, είχε προκαλέσει τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, απελευθερώνοντας ραδιενέργεια που εξαπλώθηκε ανά την Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Ουκρανία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν λόγω του δυστυχήματος παραμένει αντικείμενο διαμάχης, ωστόσο χιλιάδες πιστεύεται ότι έχουν υψηλότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία.
Η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό είναι ιδιαίτερα μολυσμένη και μια έκταση σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων παραμένει αποκλεισμένη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου