Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Λίγα πρώτα σχόλια για τη φούσκα των Φωτοβολταϊκών




Διαβάζουμε στο econews:


Τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικων, Γιάννης Στουρνάρας.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Στουρνάρης συμπεριέλαβε τηνενέργεια στους πέντε κορυφαίους τομείς που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις».
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ύστερα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τους τελευταίους 18 μήνες, τομείς όπως αυτός των φωτοβολταϊκών, της αιολικής ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων θεωρούνται από τους πλέον ελκυστικούς για ξένες επενδύσεις.
Πέραν από την ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τομείς όπως τα ακίνητα, οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ), ο τουρισμός και οι εξαγωγικές και μεταποιητικές εταιρίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια κεφαλαιαγορά ανταγωνιστική και ευέλικτη, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική σε επενδυτικά κεφάλαια.

Σχόλιο: Αν έδιναν τόσο μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν θα γινόταν τίποτε από όσα έγιναν την τελευταία τριετία. Τα οποία έδειχναν όχι ένα σχέδιο μελλοντικό αλλά αντιθέτως κινούσαν υποψίες τυχοδιωκτισμού, προχειροσύνης, ασχετοσύνης και ίσως μία δόση αρπαχτής. 

Τί να πρωτοπούμε; Την απίστευτη τιμή feed in tarif στα 0,55€/Kwh στα οικιακά και την 0,50€/Kwh στα πρώτα επαγγελματικά σε μή διασυνδεδεμένα νησιά; Όταν μάλιστα η Γερμανία με τη μισή ηλιοφάνεια έδινε 0,21€/Kwh!!! Από τα τωρινά προγράμματα (όπως του Κοπελούζου) που μπαίνουν σε αυτό το περίφημο fast track; Από τις εταιρίες κομήτες που προσέφεραν εκτός από επικίνδυνες εγκαταστάσεις και κάθε λογής σαβούρα υλικών; Από την παντελή απουσία ελέγχου από τη ΔΕΗ στις συνδέσεις κάθε εγκατάστασης (προσωπικά παρέδωσα έργο σε Δεητζή και δεν ανέβηκε καν να τσεκάρει το αν έχω βάλει περισσότερα Φ/Β!!! Απλά καθόταν στο ρολόι και μόλις πήρε δεδομένα έφυγε!).

Όταν απλά δεν υπάρχει σχεδιασμός κάπου, βρωμάει. Και σίγουρα δεν περιμένω κανέναν κύριο Στουρνάρα να έχει κάποιον τέτοιο σχεδιασμό. Έχω δει και την πορεία του ως τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου