Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα τέθηκε στην ΤρόικαΤη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, που έχει οδηγήσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο στη χθεσινή σύσκεψη με την τρόικα.
Μάλιστα στο ζήτημα των «αναποτελεσματικών φόρων» αναμένεται να επανέλθει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα την Πέμπτη.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έλαβαν χθες σαφή θέση σημειώνοντας όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, πως σε καμία περίπτωση «δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους του οικονομικού προγράμματος».
Στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάστηκαν όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» στο πλαίσιο του ελέγχου της οικονομίας για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, που είναι και το προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπό το βάρος της υστέρησης των εσόδων, η ανεργία, η ύφεση, η αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών με μεγαλύτερη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξετάστηκαν στη δίωρη σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Στουρνάρα.
Ειδικότερα για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% που είναι σήμερα στο 13% το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε μελέτη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις του μέτρου στην κατανάλωση αλλά και στον κλάδο.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι το μέτρο μπορεί να αύξησε τις εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, όχι όμως στον βαθμό που είχε προβλεφθεί. Παράλληλα, η αύξηση του ΦΠΑ προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, φέρνοντας «λουκέτα», ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η τρόικα κρατά αποστάσεις αφήνοντας να εννοηθεί πως η όποια «χαλάρωση» είναι άμεση συνάρτηση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση πάντως θα επιμείνει στο θέμα των αναποτελεσματικών φόρων εστιάζοντας την επιχειρηματολογία της στις αρνητικές επιπτώσεις ορισμένων μέτρων, μεταξύ αυτών και της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά, σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων και έκρηξης της ανεργίας.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, που έχουν λάβει «μηνύματα» από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θεωρούν πως περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στη εστίαση, σε σχέση με κάποια παρέμβαση στον ΕΦΚ καυσίμων, η οποία θα απαιτούσε τη λήψη μεγάλου εύρους ισοδύναμων μέτρων.

Πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου