Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η Apple ηγέτης στην τεχνολογία ουραγός στο περιβάλλον




Ηλεκτρονικές συσκευές  όπως το iPod, το iPhone και το iPad έχουν καταστήσει την Apple παγκόσμιο ηγέτη στην υψηλή τεχνολογία.
Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιδόσεις του τεχνολογικού κολοσσού μόνο ως απογοητευτικές μπορούν να χαρακτηριστούν.
Η ίδια η Apple εξέδωσε την έκθεση για την κοινωνική ευθύνη των προμηθευτών της με τίτλο 2013 Supplier Responsibility Progress Report, η οποία αποκαλύπτει μια μακρά σειρά περιβαλλοντικών αστοχιών.
Όπως αναφέρει το Business Green, “η έκθεση 37 σελίδων αποκαλύπτει μια μακρά λίστα παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας 147 μονάδων να αποθηκεύσουν, να μεταφέρουν και να διαχειριστούν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Παράλληλα, 85 μονάδες απέτυχαν να τοποθετήσουν ειδική σήμανση σε χώρους αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και 100 μονάδες δεν ανακύκλωσαν ή απόθεσαν επικίνδυνα απόβλητα σε συμφωνία με την κείμενη νομοθεσία”.
Το 22% των προμηθευτών της Apple εφάρμοσαν πρακτικές οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τον περιβαλλοντικό κώδικα της Apple, ενώ το 28% απέτυχε στην εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων διοίκησης”.
Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα της έρευνας στο πεδίο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της παιδικής εργασίας σε μονάδες της Apple στην Κίνα.
Έλεγχος της εταιρείας στη μονάδα Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics αποκάλυψε ότι εκεί εργάζονταν 74 παιδιά για τα οποία είχαν πλαστογραφηθεί έγγραφα.
Σε αντίθεση με τις συγκρατημένες πολιτικές που ακολουθούσε στο παρελθόν η Apple διέκοψε τη συνεργασία της με τον συγκεκριμένο προμηθευτή.
Μάλιστα, δήλωσε τη δέσμευσή της στις περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές, παρέχοντας 90 ημέρες περιθώριο στους “κακούς” προμηθευτές για να συμμορφωθούν ειδάλλως διακόπτει τη συνεργασία.
Μόλις το πρόβλημα λυθεί, η Apple πραγματοποιεί νέους ελέγχους για να επιβεβαιώσει την κατάσταση.
Τέλος, ελέγχους πραγματοποιούν in situ το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών ζητημάτων της Κίνας, καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές MKO.

Πηγή: econews

Σχόλιο: Η Apple ευαισθητοποιήθηκε στα παραπάνω θέματα. Ναι. Σιγά μην τρίζουν και τα κόκκαλα του Jobs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου