Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Κερδίστε από τον Ήλιο. Φωτοβολταϊκά συστήματα η μόνη εξαιρετικά συμφέρουσα λύση. Δείτε πώς...



Σήμερα, από την πράσινη ενέργεια, το μόνο είδος που έχει διασωθεί ως κερδοφόρο είναι το οικιακό Φ/Β. Αναλύουμε την κερδοφορία στους παρακάτω πίνακες για μία περιοχή με σχετικά χαμηλή ηλιοφάνεια.







Σε μία περίοδο που τα πάντα καταρρέουν τα Φ/Β και συγκεκριμένα τα οικιακά Φ/Β παραμένουν ως η μόνη εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση. Και αυτό γιατί ενώ έχει πέσει η τιμή της KWh προς πώληση προς τη ΔΕΗ στα 0,25€/Kwh, παράλληλα έχει πέσει κατά πολύ το ποσό της συνολικής επένδυσης. Έτσι ενώ για ένα σύστημα εγκατεστημένης ισχύος 10KW πριν από 2-3 χρόνια χρειαζόντουσαν κάτι παραπάνω από 45.000€, σήμερα η εγκατάσταση μπορεί να γίνει με 18.000€-20.000€ ανάλογα με την ποιότητα και την απόδοση ή την τεχνολογία του κάθε συστήματος. 

Στα Φ/Β θα πρέπει να προσέξετε την ποιότητα των υλικών (να διαθέτουν 25ετή εγγύηση όχι μόνο στην απόδοση αλλά και στο μεταλλικό περίβλημα τόσο από το αλάτι όσο και από την ρύπανση που προκαλούνται από γεωργικές καλλιέργιες (φυτοφάρμακα κτλ)). Επίσης η διαστασιολόγηση πρέπει να γίνει από έμπειρο τεχνικό ώστε το σύστημα συνολικά να παράξει το 100% της ενέργειας για την οποία έχει σχεδιαστεί ανάλογα πάντα με τον χώρο που διαθέτετε και το ποσό της επένδυσης. 

Άλλα Φ/Β πλαίσια αποδίδουν πολύ καλά σε κεραμοσκεπές με Α/Δ προσανατολισμό, άλλα με νότιο, άλλα σε περιοχές με υψηλή συννεφιά και άλλα σε περιοχές με καύσωνα. Γενικά ένα καλό Φ/Β έχει και σχετικά υψηλή τιμή (περίπου 22.000€)  αλλά και γρηγορότερη απόσβεση της επένδυσης λόγω της υψηλότερης απόδοσης όσο και των λιγότερων προβλημάτων λόγω κυρίως της καλής ποιότητας κατασκευής.


Για περισσότερες πληροφορίες, τιμές, μελέτες, αποδόσεις και γενικά ότι σας απασχολεί γύρω από το θέμα παρακαλώ μη διστάσετε να με ρωτήσετε είτε εδώ στα σχόλια είτε στο μέιλ που βλέπετε στην επικεφαλίδα του παρόντος ιστολογίου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου