Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη υδρογόνου


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το γιγαντιαίο πείραμα το οποίο έχει ως στόχο να δείξει εάν τελικά είναι εφικτή η παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη υδρογόνου.
Μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το συμβόλαιο για την κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει στη Γαλλία τον ITER, τον Διεθνή Πειραματικό Θερμοπυρηνικό Αντιδραστήρα, στον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές.

Το εγχείρημα έχει συνολικό κόστος περίπου 15 δισ. ευρώ και η υλοποίησή του έχει μοιραστεί σε συμβόλαια, τα οποία με τη σειρά τους μοιράζονται στους εταίρους του πειράματος: ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία και Νότιος Κορέα.

Στις 15 Ιανουαρίου, ο ευρωπαϊκός οργανισμός Fusion for Energy υπέγραψε συμβόλαιο για την κατασκευή του κεντρικού κτηρίου με μια κοινοπραξία ισπανικών και γαλλικών εταιρειών.

Το κτήριο στο Κανταράς της Γαλλίας, μεγαλύτερο από γήπεδο ποδοσφαίρου, θα στεγάσει έναν αντιδραστήρα σύντηξης βασισμένο στο σχεδιασμό tokamak.

Αν τελικά αποδειχθεί ότι ο ITER μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει για τη λειτουργία του, ο δρόμος θα έχει ανοίξει για την αξιοποίηση της σύντηξης σε βιομηχανική κλίμακα τις επόμενες δεκαετίες.

Το κτήριο του αντιδραστήρα στο Κανταράς προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018, ενώ τα πρώτα πειράματα προγραμματίζονται για τα τέλη του 2020.

Πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου