Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Θετικές οι ιαπωνικές κοινοτικές αρχές στην επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών
Η πλειονότητα των ιαπωνικών κοινοτικών αρχών που στις περιοχές τους φιλοξενούνται πυρηνικοί σταθμοί, των οποίων η λειτουργία έχει διακοπεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, εμφανίζεται να υποστηρίζει την επαναλειτουργία τους σε περίπτωση που αποφανθεί θετικά η κυβέρνηση, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν.
Περίπου δύο χρόνια μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα (220 χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο), οι 48 από τους 50 πυρηνικούς σταθμούς στο Αρχιπέλαγος παραμένουν κλειστοί, λόγω των νέων απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας.

Η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να αποφανθεί για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων μετά την εξέταση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των νέων δεδομένων που ισχύουν για τη σεισμική επικινδυνότητα των ενδιαφερόμενων περιοχών.

Αντίθετα προς την κοινή γνώμη, η πλειονότητα (54%) των 135 κοινοτήτων που στα όριά τους φιλοξενούνται πυρηνικοί σταθμοί, ή βρίσκονται πλησίον κάποιου, δηλώνουν πως είναι θετικοί στην επαναλειτουργία τους. Μόλις το 18% εκφράζεται κατά της επαναλειτουργίας, ενώ το 28% δηλώνει χωρίς άποψη.

Η Γιομιούρι Σιμπούν υποσημειώνει πως οι πυρηνικοί σταθμοί αποτελούν την πρώτη και κύρια πηγή εργασίας για το τοπικό εργατικό δυναμικό.

Η νεοεκλεγείσα συντηρητική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα από την κεντροαριστερή προκάτοχό της τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και έχει επισημάνει πως θα εγκρίνει την επαναλειτουργία των σταθμών εκείνων που θα αξιολογηθούν ως ασφαλείς από την ρυθμιστική αρχή.

Το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, κατά το οποίο 160.000 άνθρωποι ήδη έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, αποτελεί το χειρότερο στην ιστορία μετά την τραγωδία στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986.

Από εδώ

Σχόλιο: Τελικά οι αρχές δεν εχουν πάρει το μάθημά τους ή απλώς κωφεύουν μπροστά στο λόμπι των φορέων που κερδίζουν από την πυρηνική ενέργεια. Ενώ στην Ιαπωνία υπάρχουν εξαιρετικές μονάδες παραγωγής Φ/Β πλαισίων (Solar Frontier, Mitsubishi, Sanyo νυν Panasonic κτλ) συνεχίζουν να κρατούν τη χώρα δέσμια των πυρηνικών. Βέβαια τα Φ/Β ΔΕΝ μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας (ίσως καμίας χώρας που έχει βαριά βιομηχανία) αλλά θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ώστε να μειώσουν το ανάλογο ποσοστό. Σύν του ότι, με την ανάπτυξη Φ/Β έχουμε και τεράστια ανάπτυξη θέσεων εργασίας εκεί που συντελείται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου