Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έρευνα ΕΜΠ: Ποιος τρόπος θέρμανσης είναι τελικά πιο φθηνός


Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ πραγματοποίησε τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης (πχ αντλίες θερμότητας, λέβητες βιομάζας - πελλετ κ.α) που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Με βάση αυτήν την έρευνα έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

Κόστος θέρμανσης €/Kwh με ενσωματωμένο τον εκάστοτε φόρο στο κάθε καύσιμο. Η τιμή του πετρελαίου ορίζεται λίγο κάτω από το 1,29€/lt


Στον επόμενο πίνακα, συγκρίνεται το συνολικό κόστος της θερµικής ενέργειας των διαφόρων ειδών θερµικού συγκροτήµατος µε ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου. Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιµή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση µε 1,285€/lt. 


Για περισσότερη μελέτη πατήστε εδώ (κλικ) ώστε να δείτε αναλυτικά την έρευνα.

Σχόλιο: Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ώστε να κάνουμε μία σωστή επιλογή είναι κατά βάση να συμβουλευτούμε έναν καλό μηχανικό σχετικό με το θέμα της ενέργειας και της θέρμανσης. Μπορεί η ανατλία θερμότητας να φαίνεται η πιο συμφέρουσα λύση αλλά πρέπει να δούμε το θέμα και πιο μακροπρόθεσμα. Γιατί το ρεύμα ανεβαίνει καθώς είναι πολύ φθηνό σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη. Μπορεί βέβαια να συμφέρει η αντλία και μετά από 5 χρόνια. Απλά θέλει μελέτη και συμβουλές από έναν ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου