Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η αιθαλομίχλη ανοίγει το δρόμο για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο



Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και η διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για το θέμα της εκρηκτικής αύξησης των ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας της καύσης ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες.
Η υφυπουργός Υγείας, κα Σκοπούλη, υποστήριξε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων, δήλωση η οποία βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορούσε την άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο.
Παράλληλα, προτάθηκε ως ισοδύναμο μέτρο η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης  ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησής του όχι μόνο για χρήση πετρέλαιο αλλά και φυσικού αερίου.
Επίσης, προτάθηκε η προώθηση της διασύνδεσης περισσότερων νοικοκυριών με το φυσικό αέριο δίνοντας ως κίνητρο φοροαπαλλαγές. Από εδώ...

Σχόλιό μου...

Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό μία κατευθυνόμενή ίσως δαιμονοποίηση του κάθε ένα που έχει στραφεί στην καύση ξύλου, πέλλετ κτλ. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως ΔΕΝ φταίει ο κόσμος. Ο κόσμος, προκειμένου να μην πεθάνουν τα παιδιά του από το κρύο, θα κάψει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Και τον καταλαβαίνω. Από την προηγούμενη χειμερινή σεζόν άλλαξα εγώ ο ίδιος τον τρόπο θέρμανσης του σπιτιού μου με χρήση ξυλόσομπας. (Η σκέψη να στραφώ στο ρεύμα με μία αντλία θερμότητας πχ είναι ίσως η καλύτερη λύση αλλά ακόμα πολύ δαπανηρή η εγκατάστασή της). Με τα αρνητικά και τα θετικά της. Αλλά δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς για αυτό. Στην τελική το κράτος είναι υπεύθυνο να προστατεύσει τους πολίτες του από διάφορα προβλήματα, όπως είναι και αυτό το πρόβλημα της αιθαλομίχλης. Όχι όμως με δαιμονοποίηση ή με τις άθλιες διαρροές που έχουν βγει στη φόρα τον τελευταίο καιρό που σκέφτονται να φορολογήσουν πολύ και το ξύλο και τα πέλλετ ώστε να ξαναστραφούμε προς το πετρέλαιο. Αν το κράτος θέλει να εξοντώσει τους πολίτες του ας το κάνει.

2 σχόλια:

  1. Πρέπει να παραδεχθείς πάντως ότι η καύση ξύλου έχει και αρνητικά. Ιδιαίτερα σκέφτομαι τους κερδοσκόπους που θα πουλάνε ότι ποιότητα τους έρθει λόγω της αυξημένης ζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολλά αρνητικά συμφωνώ. Αλλά έχει ένα θετικό. Ζεσταίνει πιο φθηνά από το πετρέλαιο ή το αέριο και έχει οικονομική εγκατάσταση εξοπλισμού, όπους είναι δυνατόν να τοποθετηθεί. Και σε αυτούς τους καιρούς ο κόσμος δεν θα κοιτάξει το περιβάλλον αλλά την οικογένειά του. Αν η αντλία θερμότητας ήταν στα μισά λεφτά από σήμερα, σίγουρα θα την επέλεγα. γιατί ακόμα και στα 0,22 να πάει η Kwh και πάλι θα είναι πιο οικονομική λύση από όλα όσα υπάρχουν.

      Όλα καλά;

      Διαγραφή