Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανία: 100% της ενεργειακής κατανάλωσης από ΑΠΕ μέχρι το 2050




Το πρώτο βιομηχανικό κράτος που θα απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα φιλοδοξεί να γίνει η Γερμανία, καθώς όπως ανακοίνωσε μέχρι το 2050 θα καλύπτει το 100% της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η Γερμανία σήμερα καλύπτει το 16% των ενεργειακών της αναγκών από ηλιακή, αιολική ενέργεια και άλλες ΑΠΕ. Το ποσοστό είναι τρεις φορές υψηλότερο συγκριτικά με το 1995.
«Η ολική στροφή στις ΑΠΕ μέχρι το 2050 είναι δυνατή από τεχνική και οικολογική άποψη» τόνισε ο Jochen Flasbarth, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας της Γερμανίας.
«Αυτός είναι ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος, ο οποίος βασίζεται σε τεχνολογία που ήδη υπάρχει. Δεν είναι απλά μια πρόβλεψη», επισήμανε ο κ. Flasbarth.
Χάρη στο πρωτοποριακό νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, η Γερμανία κατάφερε να αποκτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ηγετική θέση στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Φέτος αναμένεται να προσθέσει άλλα 5.000 megawatts στο ηλιακό της δυναμικό, που θα φτάσει συνολικά τα 14.000 megawatts.
Εκτός αυτού, η Γερμανία έρχεται δεύτερη στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, μετά τις ΗΠΑ, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργήσει περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών κατά 40% το διάστημα 1990 – 2020 και 85% μέχρι το 2050. Εκτιμάται ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, αρκεί το Βερολίνο να περάσει από τη θεωρία στην πράξη σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Σημειώνεται ότι το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία οφείλεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.

Σχόλιο: Μπορεί να είναι ρεαλιστικός στόχος αλλά είναι και ρεαλιστικά πολλά τα χρόνια μέχρι το 2050 όπου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Βέβαια η Γερμανία δεν είναι Ελλάδα που σταμάτησε τις ΑΠΕ μέσα σε 3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου