Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ζημιά άνω των 2,5 εκ. ευρώ στο δημόσιο από τις κλοπές χαλκού



Ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου από τη δράση «σπείρας χαλκού» που διέπραττε κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και υλικού από το δίκτυο του ΟΣΕ στην περιοχή των Μεγάρων. Σημειώνεται ότι στη ζημιά δεν υπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα της ΔΕΗ από την απώλεια κιλοβατώρων και του ΟΣΕ από τη διακοπή δρομολογίων και την ακινητοποίηση συρμών.
Μετά από οργανωμένη επιχείρηση που έλαβε χώρα την Τρίτη, στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται 15 άτομα, 3 Ελληνες και 12 Πακιστανοί, μεταξύ των οποίων και ο  «εγκέφαλος» της οργάνωσης που μοιραζόταν τα κέρδη με την υπεύθυνη επιχείρησης «scrap».
Επίσης ο συντονιστής-στρατολόγος της οργάνωσης και η υπεύθυνη «μάντρας» με τα κλεμμένα υλικά. Αναζητούνται άλλα 5 άτομα ως μέλη της «σπείρας χαλκού».
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η οργάνωση είχε κάνει μέσα σε έναν χρόνο 130 κλοπές και δρούσε με συγκεκριμένη ιεραρχία και διακριτούς ρόλους.
Εντοπίστηκαν εννέα πηνία - ελάσματα μετασχηματιστών, χάλκινες περιελίξεις, πλήθος από καλώδια χαλκού μέσης τάσης με ακροδέκτες, 100 μέτρα καλώδιο του ΟΣΕ βάρους 300 κιλών, 16 τμήματα από ράγες ΟΣΕ 30 μέτρων, ένας τράκτορας που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των κλεμμένων υλικών κ.ά.
Βρέθηκαν και τιμολόγια πώλησης στη μάντρα-«scrap» που αποδεικνύουν τη διαδρομή νομιμοποίησης του χαλκού που αφαιρέθηκε παράνομα.
Σε βάρος των 15 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου