Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για το φ/β της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη



Τρεις μειοδοτικούς διαγωνισμούς για το φωτοβολταϊκό πάρκο Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW προκήρυξε η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διαγωνισμοί αφορούν την προμήθεια όλου του εξοπλισμού, την κατασκευή του έργου και την κατασκευή των δύο υποσταθμών του έργου.
Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης. Εκτιμάται ότι θα παράγονται 65.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ παράλληλα θα αποφεύγεται η εκπομπή 58.000 τόνων CO2 από συμβατικές μονάδες.

Στόχος είναι να συνδεθούν μέχρι τον Οκτώβριο τα πάνελ του έργου, προκειμένου να μη χαθεί η γενναιόδωρη ταρίφα των 39,2 σεντς ανά κιλοβατώρα που έχει κλειδώσει για το συγκεκριμένο έργο. Η ταρίφα αυτή μεταφράζεται σε τζίρο της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το πάρκο και σε αντίθετη περίπτωση το haircut της τιμής –με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν επιβληθεί από το περασμένο καλοκαίρι– θα είναι σημαντικό και θα ξεπερνά το 50% (από 39,2 σεντς η τιμή θα πέσει στα 16,4 σεντς η κιλοβατώρα ή αλλιώς ο τζίρος του έργου θα πέσει στα 11,2 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι η 20η Μαρτίου και αμέσως μετά θα πρέπει να πιάσουν δουλειά οι... μπουλντόζες, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.
Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς παρότι κατακυρώθηκε στη JP Άβαξ, υπήρξε αδυναμία χρηματοδότησης, με δεδομένο ότι συνέπεσε με την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την οικονομία. Εφόσον πάντως η εταιρεία πετύχει να ολοκληρώσει εγκαίρως το έργο, τότε θα επιτύχει μια σημαντική μείωση έναντι του αρχικού κόστους που ήταν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι βάσει των όρων του διαγωνισμού η εξασφάλιση χρηματοδότησης αποτελεί όρο για το διαγωνισμό προμήθειας των panels, όχι όμως και για τους δύο άλλους διαγωνισμούς του έργου που αφορούν στην κατασκευή του έργου και την κατασκευή των δύο υποσταθμών. Ο προϋπολογισμός για τον υποσταθμό είναι 4,5 εκατ. ευρώ και για τη μελέτη και εγκατάσταση των πάρκων είναι 19  εκατ. ευρώ. Τέλος ο προϋπολογισμός για την προμήθεια και χρηματοδότηση του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών σταθμών που θα έχουν ισχύ 39 και 11MW αντίστοιχα είναι 47 εκατ. ευρώ. Τα πάνελ και ο άλλος εξοπλισμός, θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 5 Μαΐου τα πρώτα 25MW και μέχρι τις 25 Μαΐου τα υπόλοιπα 25MW, ενώ μέχρι τις 25 Ιουνίου θα πρέπει να παραδοθούν οι inverters. Κριτήριο για την επιλογή θα είναι η χαμηλότερη τιμή.

Πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου