Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Προβληματίζει η ενεργειακή στροφή των ΗΠΑΟι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που σχεδιάζουν οι Αμερικανοί στην αμφιλεγόμενη μέθοδο fracking, της εξόρυξης δηλαδή πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστόλιθου με τη χρήση πεπιεσμένου νερού και χημικών, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με τους περιβαλλοντολόγους και άλλους ειδικούς να προειδοποιούν για κίνδυνο τεράστιας οικολογικής καταστροφής.
Η «επανασταστική» ενεργειακή στροφή των ΗΠΑ με απώτερο στόχο να τερματιστεί η εξάρτηση της χώρας από το ξένο πετρέλαιο, απασχόλησε και τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ολοκληρώνεται την Κυριακή στη βαυαρική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ήδη σε πέντε χρόνια οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ τα επόμενα 15 με 20 χρόνια θα μπορούσαν να απεξαρτηθούν πλήρως από τις εισαγωγές ενέργειας. Όπως εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, η Κίνα έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στο πεδίο της εξόρυξης πετρελαίου σχιστόλιθου.
Τι θα κάνουν Ινδία και Κίνα;
Ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, βλέπει στο παράδειγμα των ΗΠΑ την αρχή μιας συνολικής ανακατάταξης στο πεδίο της παραγωγής και παροχής ενέργειας. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο γερμανός πολιτικός εκτίμησε ότι είναι πιθανόν ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, να ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν και αυτές τις ολοένα και μεγαλύτερες ενεργειακές τους ανάγκες με δικά τους αποθέματα.
Την ίδια ώρα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC) εκτιμά ότι το Ισραήλ βρίσκεται επίσης πάνω από κολοσσιαίες ποσότητες πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστόλιθου, ικανού να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα ο Γκ. Έτινγκερ κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην απορρίψουν επί της αρχής την αμφιλεγόμενη μέθοδο του fracking. Μπορεί, όπως είπε, η Κομισιόν να θέτει υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μόλυνσης του νερού, ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο να προωθήσει τη μέθοδο αυτή, για να καλύψει τουλάχιστον τα κενά που προκύπτουν από τα ολοένα και μικρότερα αποθέματα συμβατικού φυσικού αερίου.
(Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου