Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τον Οκτώβριο τα πρώτα smartphone με Ubuntu




Τον Οκτώβριο θα κάνουν τελικά την εμφάνισή τους στην αγορά τα πρώτα κινητά με τη mobile έκδοση του Ubuntu, της δημοφιλέστερης διανομής του δωρεάν και ανοικτού λειτουργικού Linux.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Mark Shuttleworth, διευθυντής της Canonical, της εταιρείας που είναι βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του Ubuntu. Αν και δήλωσε πως τα smartphone θα είναι αρχικά διαθέσιμα σε «δύο μεγάλες γεωγραφικές ζώνες», δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιες θα είναι αυτές.

Η δήλωση του Shuttleworth φέρνει το λανσάρισμα του Ubuntu νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, καθώς σε προγενέστερες συνεντεύξεις του είχε αναφέρει πως τα πρώτα smartphone με τη διανομή του Linux θα κυκλοφορούσαν στο εμπόριο στις αρχές του 2014. Συντομότερα όμως θα έχουν στα χέρια τους και οι προγραμματιστές το λογισμικό, κάτι που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην ίδια συνέντευξη, ο διευθυντής της Canonical ρωτήθηκε για το ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα θα βοηθήσουν το Ubuntu να ανταγωνισθεί το Android και το iOS, τα δύο λειτουργικά συστήματα που κυριαρχούν στον χώρο των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία ιδιαιτερότητα του «ανοικτού» λειτουργικού είναι ότι πολλές μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί το χρησιμοποιούν ήδη στις υποδομές τους, επομένως τα κινητά τηλέφωνα θα έχουν εξαρχής πρόσβαση σε όλα τα εταιρικά δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται καμία μετατροπή.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα smartphone με Ubuntu θα μπορούν να συνδεθούν σε ειδικά dock, ώστε μέσω ενός μόνιτορ και ενός πληκτρολογίου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ένα κανονικό desktop PC. Ακόμη καλύτερα, όλες οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν για την έκδοση του Ubuntu για επιτραπέζια PC και λάπτοπ θα είναι συμβατές και με τη mobile έκδοση – κάτι που δεν προσφέρουντα άλλα οικοσυστήματα. Παράλληλα, οι κάτοχοι των τηλεφώνων θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ακόμη και εφαρμογές Windows, οι οποίες θα «τρέχουν» σε σέρβερ και θα εμφανίζονται στη συσκευή.

Πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου