Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΕ: έκρηξη ελλείμματος με “μπροστάρη” τα φωτοβολταϊκά – Νέα μέτρα ο ΛΑΓΗΕ


Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα ως τα τέλη του 2014 σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας τον Ιανουάριο.
Αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, όπως αναφέρει ο ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στο τέλος του έτους, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού διαμορφώθηκε στα331,5 εκατ. ευρώ ενώ στο τέλος του 2013 να αυξηθεί σε 473,62 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι προβολές για το 2014 δείχνουν έλλειμμα της τάξης των 905 εκατ. Ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΛΑΓΗΕ προκρίνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά την επόμενη περίοδο, για τη  σταδιακή απόσβεση του ελλείμματος έως το Δεκέμβριο του 2014.
Η πορεία του ελλείμματος, βάσει των εκτιμήσεων του ΛΑΓΗΕ φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, στο οποίο έχει αποτυπωθεί και το πώς θα είχε διαμορφωθεί το έλλειμμα εάν δεν είχαν ληφθεί τα φετινά πρόσθετα μέτρα (έκτακτη εισφορά κλπ) για την εξυγίανση του λογαριασμού:














 Οι προβλέψεις για τις νέες εγκαταστάσεις
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία των νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέσα στην επόμενη διετία, αυτές έχουν ως εξής:



Όπως πάντως τονίζει ο ΛΑΓΗΕ στο ενημερωτικό του δελτίο, η συνολική  εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2012, περιλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών στις στέγες, ξεπερνά την προβλεπόμενη από το υπουργείο ισχύ για το τέλος  του 2014.
Αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής, τονίζει ο λειτουργός, είναι το  σημαντικά  αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος  ενέργειας από ΑΠΕ ενώ ταυτόχρονα, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση αναφορικά με τους τιθέμενους για τις  λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ στόχους.
ΛΑΓΗΕ

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου