Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Υδροηλεκτρικά και γεωθερμία επιβραδύνονται – Οι παγκόσμιες τάσεις




Παρότι η εγκατεστημένη ισχύς και η παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά και γεωθερμία καταγράφει σταθερή αύξηση από το 2003, οι ρυθμοί ανάπτυξης των δύο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβραδύνθηκαν το 2011, σύμφωνα με έρευνα του Worldwatch Institute.
Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς στα υδροηλεκτρικά ανήλθε σε 970 Γιγαβάτ το 2011 καταγράφοντας οριακή αύξηση 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αντίστοιχα, η σωρευτική εγκατεστημένη ισχύς στη γεωθερμία έφτασε τα 11,2 Γιγαβάτ σημειώνοντας άνοδο κάτω του 1% για πρώτη φορά από το 2002.
“Παρά την επιβράδυνση, η αγορά των υδροηλεκτρικών και της γεωθερμίας αυξάνεται εν μέρει χάρη στο γεγονός ότι αυτές οι ΑΠΕ δεν επηρεάζονται από τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών” επισημαίνει ο συγγραφέας της έρευνας Έβαν Μουσολίνο.
Η ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια κάλυψε το 6% των πρωταρχικών ενεργειακών αναγκών στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο ρόλος τους ενισχύθηκε με 7% σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας από υδροηλεκτρικά.
Σε τοπικό επίπεδο, η μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από υδροηλεκτρικά παρατηρείται σε Νότιο και Κεντρική Αμερική με 22%, ενώ η περιοχή που σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2011 ήταν η Μέση Ανατολή με 22%.
Ακολούθησε η Βόρειος Αμερική με αύξηση 14%, ενώ η ενέργεια από υδροηλεκτρικά υποχώρησε σε Ευρώπη και Ευρασία κατά 9%.
— “Βασίλισσα” της γεωθερμίας η Καλιφόρνια
Παγκόσμιος ηγέτης στη γεωθερμία το 2012 αναδείχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με νέα εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 147 Μεγαβάτ, σύμφωνα με την Ένωση Γεωθερμικής Ενέργειας της χώρας.
Σε επίπεδο πολιτειών διακρίθηκε η Καλιφόρνια, η οποία αναδεικνύεται σε παγκόσμια δύναμη στη γεωθερμία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2,7 Γιγαβάτ.
Η ανάπτυξη στην Καλιφόρνια αποδίδεται στην εφαρμογή εξελιγμένων τεχνικών εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν την εκμετάλλευση ενέργειας από μηχανικώς τροποποιημένα πεδία με την έγχυση υγρού σε θερμότερους βράχους που βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη.
—Νέα μικρά υδροηλεκτρικά στην Ελλάδα
Το 2013 αναμένεται να προχωρήσουν περίπου 50 μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία τους επόμενους μήνες θα λάβουν άδειες εγκατάστασης.
Αυτό κατέστη δυνατόν μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την παραχώρηση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στις Περιφέρειες.
Η συνολική ισχύς των νέων αδειών υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 100 Μεγαβάτ.
Τα έργα που θα αδειοδοτηθούν θα εισέλθουν σε διαδικασία υλοποίησης εντασσόμενα στον αναπτυξιακό νόμο και λαμβάνοντας επιδοτήσεις, αλλά και χάρη στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις εταιρείες.
Ο ΕΣΜΥΕ κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για την έκτακτη εισφορά 10% επί του τζίρου των ΑΠΕ, η οποία δρα αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου