Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Έχουν παγώσει επενδύσεις 500 εκ. ευρώ σε έργα αιολικής ενέργειας




Επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν παγώσει οι στρεβλώσεις στην ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας imerisia.gr.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αν και οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια στην Ευρώπη αυξάνονται, στην Ελλάδα το 2012 καταγράφηκε υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης με επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)Παναγιώτη Παπασταματίου, η αιολική ενέργεια μπορεί να εκτοξευτεί την επόμενη διετία, προσελκύοντας επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων και δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές.
Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ, η οποία για την αιολική ενέργεια συγκεκριμένα φτάνει στο 10%.
Συνυπολογίζοντας βέβαια και τους φόρους, το επενδυτικό κόστος για κάθε υλοποιημένο αιολικό μεγαβάτ αυξάνεται κατά 23%.
Ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί από πολυεθνικές άδειες παραγωγής  για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 260 MW.
Για τον λόγο αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης και την επίλυση θεμάτων αδειοδοτήσεων και χρήσεων γης.
Παράλληλα η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά να εφαρμοστούν με διαφάνεια οι κανόνες για την πρόσβαση στο δίκτυο που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να προωθηθούν κατά προτεραιότητα συγκεκριμένα σημαντικά έργα δικτύων και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την απόδοση του 1% του τζίρου των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές.

Πηγή econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου