Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της προχώρησε η Βόρεια Κορέα
Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια και οι γείτονές της: Η δοκιμή, που είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες, προκάλεσε δόνηση 4,9 βαθμών σε πολύ μικρό βάθος στην εγκατάσταση δοκιμών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε συναγερμό βρίσκεται η διπλωματία των γύρω χωρών και των ΗΠΑ. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16:00.

H Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι έγινε πυρηνική δοκιμή, διά συμβούλου του προέδρου της χώρας, και λίγο αργότερα και η Πιόνγκγιανγκ ανακοίνωσε την «επιτυχή πυρηνική δοκιμή». 

Η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι η δοκιμή διενεργήθηκε «σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας» και «χωρίς επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο». Η Πιόνγκγιανγκ υποστήριξε ότι δοκίμασε με επιτυχία «μικρή πυρηνική συσκευή», η ισχύς της οποίας ήταν «μεγαλύτερη των προηγούμενων» δοκιμών. 

Στις 04:57 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών με επίκεντρο σημείο στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, στο οποίο και βρίσκεται χώρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων. 

Βάσει του πολύ μικρού εστιακού του βάθους -μόλις ένα χιλιόμετρο- και άλλων στοιχείων του, οι γεωλογικές υπηρεσίες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το «ασυνήθιστο σεισμικό γεγονός» έχει «χαρακτηριστικά παρόμοια με έκρηξη».

Με τις δοκιμές του 2006 και του 2009, πρόκειται για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία αψηφά ευθέως τις αντιδράσεις των γύρω χωρών και τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Όλες οι δυνάμεις της περιοχής, της Κίνας μη εξαιρουμένης, είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες την Πιονγκγιανγκ πως ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή θα ήταν πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα.

Ομόθυμη η καταδίκη

Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν συλλήβδην οι ξένες πρωτεύουσες και ο ΟΗΕ την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επικρίνοντας την περιφρόνηση της Πιόνγκγιανγκ στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις.

Από την πλευρά του ο γ.γ, του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν καταδίκασε «την υπόγεια πυρηνική δοκιμή» ως «ξεκάθαρη και σοβαρότατη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μόσχα, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «καταδικάζει αποφασιστικά» την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγκγιανγκ. 

Μαζί με την πυραυλική δοκιμή του Δεκεμβρίου, ανέφερε η ρωσική πλευρά, «τις θεωρούμε παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, είχε ψηφίσει υπέρ σκληρότερων κυρώσεων στην Πιόνγκγιανγκ μετά την πρόσφατη πυραυλική δοκιμή.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο «καταδικάζει ισχυρότατα αυτή την εξέλιξη, η οποία συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Το Λονδίνο, ανέφερε, «θα ξεκινήσει άμεσα επείγουσες διαβουλεύσεις με τους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο μία σθεναρή αντίδραση».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μετά από συνεδρίαση του ιαπωνικού συμβουλίου ασφαλείας την Τρίτη, ανέφερε ότι το Τόκιο «θα εξετάσει κάθε πιθανό τρόπο αντίδρασης σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες, ακόμη και με δικές μας κυρώσεις».

Πηγή: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου