Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ναι στα κλιματιστικά αλλά υπό όρους και παραχωρήσεις
Η μεγάλη παρεξήγηση από τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χρήση ηλεκτρικών κλιματιστικών αντί πετρελαίου θέρμανσης, επειδή οι τιμές του ρεύματος δεν ακολουθούσαν τις ανατιμήσεις και τους αυξημένους φόρους στα καύσιμα δίνοντας την εντύπωση πως είναι φθηνότερες. Το αποτέλεσμα όμως συχνά ήταν να έρθουν αντιμέτωποι πολλές φορές με υπέρογκες χρεώσεις ρεύματος, πέρα από κάθε προσδοκία.
Γενικά ισχύει ότι με την τιμή του πετρελαίου να έχει πάρει την ανιούσα και τις μεγάλες προσφορές στην αγορά κλιματιστικών, η χρήση τους συμφέρει αισθητά. Αλλά όταν μιλάμε για οικονομία χρησιμοποιώντας ρεύμα, στο μυαλό μας πρέπει να βάζουμε πλέον μόνον συσκευές ενεργειακής κλάσεως Α και Α+ (καθώς δεν ξέρουμε για να βασιζόμαστε και την τύχη της τιμολογιακής πολιτικής που θα εφαρμοστεί μελλοντικά στο ρεύμα)
Για να ζεστάνουμε πάντως ένα τυπικό τριάρι διαμέρισμα με «κλασική» θέρμανση με σώματα panel, η κατανάλωση πετρελαίου φτάνει μέχρι τα 2 ευρώ την ώρα. Με κλιματιστικά τύπου inverter σε όλα τα δωμάτια, πλην μπάνιου στο οποίο ταιριάζει καλύτερα αερόθερμο, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κλιματιστικών (και του αερόθερμου) με 5 kWh δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ την ώρα –όσο παραμένουν οι ισχύουσες τιμές.
Στην πράξη η εξοικονόμηση ίσως είναι και μεγαλύτερη, καθώς τα κλιματιστικά σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις αυτονομία σε κάθε χώρο. Επομένως, σπάνια αυτά θα λειτουργούν σε όλους τους χώρους ταυτόχρονα, καθώς στα άδεια δωμάτια δεν έχει νόημα να είναι ανοικτά. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για το μπάνιο (με το σχετικά ενεργοβόρο αερόθερμο που φτάνει τα 2Kw).
Με τα κλιματιστικά δεν έχουμε και τις απώλειες στην απόδοση του καυστήρα ή των σωληνώσεων λόγω ανεπαρκούς συντήρησης κλπ.
Στην περίπτωση των κλιματιστικών, το κόστος δεν επιβαρύνει όλη την πολυκατοικία αλλά το κάθε διαμέρισμα, οπότε οι αποφάσεις διευκολύνονται εφόσον λαμβάνονται ανεξάρτητα. Για να επιτύχει όμως σημαντική εξοικονόμηση απαιτούνται περίπου 1.500-2.000 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση τριών καλών κλιματιστικών τύπου inverter, οπότε και η απόσβεση γίνεται γύρω στα 3 χρόνια ή και νωρίτερα. Εφόσον στη χώρα μας όμως η εγκατάσταση κλιματιστικού γίνεται συχνά εξανάγκης για δροσιά το καλοκαίρι, το κόστος αυτό ουσιαστικά μηδενίζεται.
Από την άλλη πάντως, η απόδοση ενός κλιματιστικού εξαρτάται αισθητά από τις ειδικές καιρικές συνθήκες και τις πραγματικές διαφορές θερμοκρασίας που καλείται να καλύψει (σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το κόστος αυξάνει). Σημαντικό είναι και το ετήσιο κόστος συντήρησης που μπορεί να φτάνει τα 70 ευρώ για κάθε κλιματιστικό, ενώ του καυστήρα πετρελαίου επιμερίζεται στα διαμερίσματα. Επιπλέον το κλιματιστικό προσφέρει χαμηλότερης ποιότητας θέρμανσης, εφόσον προκαλεί συχνά ξήρανση του αέρα, η θέρμανση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα και το σπίτι κρυώνει μόλις κλείσει το κλιματιστικό, ενώ αντίθετα το καλοριφέρ κρατά ζέστη ακόμα κι όταν κλείσει, καθώς έχουν ζεσταθεί οι τοίχοι και τα έπιπλα που ακτινοβολούν τη θερμότητα για ώρα.
Επίσης σημαντική παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται πριν την αγορά κλιματιστικού είναι πού θα εγκατασταθούν και ο θόρυβος της λειτουργίας τους, ειδικά αν χρησιμοποιούνται για κρεβατοκάμαρες.
Γενικά τα καινούργια μηχανήματα είναι σχεδόν αθόρυβα  μέσα στα δωμάτια, ενώ έξω απλά δεν ενοχλούν. Υπάρχουν και τα πολυδιαιρούμενα αλλά και οι κλιματιστικές μονάδες όπου είναι δυνατόν να τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο για να ελαχιστοποιείται  ακόμα περισσότερο ο θόρυβος μέσα στο σπίτι. Θέμα υπάρχει όμως με τα ρεύματα αέρα που προκαλούνται και χρειάζεται πολύ καλή προμελέτη και εμπειρία στην εγκατάσταση ώστε να μην ενοχλούν.

Πηγή: Thermansipress

Ρίξτε μία ματιά εδώ (κλικ) και για τις αντλίες θερμότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου