Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικροί παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά




Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικροί παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς και την επιβολή μέτρων από το ΥΠΕΚΑ μονομερώς χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τις παρεμβάσεις των παραγωγών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ).
Ειδικότερα, ο ΠΑΣΥΦ  υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας που πέραν των άλλων βρίσκεται πίσω από τον αρχικό προγραμματισμό του 2007 (προέβλεπε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ισχύος 200 MW  και αυτή την στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς μόλις ξεπερνά τα 120 MW με τις εγκαταστάσεις να έχουν γίνει με αρκετά μεγάλο κόστος διότι είναι αδειοδοτήσεις του 2008).
Σημειωτέον ότι το αποφευγόμενο κόστος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι αρκετά μεγάλο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΦ, τα προβλήματα που υπάρχουν στο ταμείο του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ κατά κύριο λόγο οφείλονται σε κακοδιαχείριση, ολιγωρία, εγκατάλειψη  όλων των απαιτούμενων ενεργειών για ενίσχυση του ταμείου των ΑΠΕ.
Επιπλέον η στρέβλωση της  ΟΤΣ και η συγκράτησή της τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα ωφελεί την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και ορυκτά καύσιμα και μεγαλώνει την διαφορά Εγγυημένης Τιμής-Oριακής Tιμής Συστήματος που καλείται να πληρωθεί από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
Αποτέλεσμα αυτού του χειρισμού είναι να υπάρχει έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό διότι αυτός καλείται να καλύψει μεγαλύτερη διαφορά, καταδεικνύοντας τις ΑΠΕ ως ακριβές.
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΦ, “ενώ ωφελούνται όλοι οι άλλοι της ηλεκτροπαραγωγής από την χαμηλή ΟΤΣ, έχει απομονωθεί ο ειδικός λογαριασμός και δεν είναι ενιαίος με τους λοιπούς της ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να αποκομίζει ανταποδοτικά οφέλη”.
Αν δει κανείς  τον απολογισμό διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ για το 2012 όπως ανακοινώθηκε από τον ΛΑΓΗΕ το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού είναι – 135,5 εκατ. ευρώ για το 2012 και σωρευτικά 331,5 εκ ευρώ που έχει ο ΛΑΓΗΕ από τις προηγούμενες χρήσεις και δεν αφορούν μόνο τις ΑΠΕ.
Επίσης για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν γίνεται αναφορά και ούτε υπάρχει υδροηλεκτρική εισφορά αντίστοιχη της λιγνιτικής  στο ταμείο των ΑΠΕ .
“Ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω κανείς από τους κρατικούς φορείς (ΡΑΕ, ΥΠΕΚΑ, ΛΑΓΗΕ) δεν επεμβαίνει για να ρυθμίσει το πρόβλημα επί της ουσίας αντιθέτως καταστροφολογούν για επικείμενη χρεωκοπία του ΛΑΓΗΕ λόγω των ΑΠΕ” αναφέρει ο ΠΑΣΥΦ.
Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος “πρώτα θα πρέπει να διορθώσουν τις στρεβλώσεις στην αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας και μετά να συζητούν για οτιδήποτε άλλο”.
“Αυτό καταδεικνύει την προχειρότητα και την άγνοια που διακρίνει τους χειρισμούς των αρμοδίων κρατικών φορέων και κυρίως του ΥΠΕΚΑ” καταλήγει η ανακοίνωση
—Τους πήραν και το βόδι
Σαν να μην έφταναν οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και η αδυναμία τους να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που προκύπτει από τα τιμολόγια που έχουν εκδόσει προς τον λειτουργό της αγοράς, έρχεται η κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρο ποινικής δίωξης στους οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν ληξιπρόθεσμα ποσά της τάξης των 5000 Ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.
Ο νέος νόμος ορίζει μεταξύ άλλων ότι «όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο. Υ.) (…) χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ». Ο χρόνος φυλάκισης  καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύμηνη.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Προϊστάμενου της ΔΟΥ, αλλά, αντίθετα, είναι υποχρεωτική (ενέργεια που ασκείται κατά δεσμία αρμοδιότητα).
Ο κ. Θεοχάρης εφιστά μάλιστα την προσοχή των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, αλλιώς τους «απειλεί» ουσιαστικά με πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.).

Σχόλιο: Αν αυτό δεν είναι εκδίωξη επενδύσεων τότε ποιο είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου