Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

"Μπήκε το νερό στ΄ αυλάκι" για 50 μικρά υδροηλεκτρικά



Μια χρονιά που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται δεκάδες μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε όλη την επικράτεια θεωρείται το 2013 από παράγοντες του κλάδου, καθώς έχουν «ωριμάσει» πολλά έργα των οποίων οι ιδιοκτήτες ταλαιπωρούνται επί χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζουν τα 50 τα μικρά υδροηλεκτρικά που θα λάβουν μέσα στους επόμενους μήνες άδειες εγκατάστασης. Αυτό κατέστη δυνατόν μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την παραχώρηση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στις Περιφέρειες. Η συνολική ισχύς των νέων αδειών υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 100 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιόπιστων παραγόντων του κλάδου, τα έργα που θα αδειοδοτηθούν θα μπουν και σε διαδικασία υλοποίησης. Αφενός μεν επειδή μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό και να επιδοτηθούν, αφετέρου επειδή κατά κανόνα οι εταιρείες που τα «τρέχουν» έχουν φροντίσει, στα πολλά χρόνια προετοιμασίας, να εξασφαλίσουν και τη χρηματοδότηση. Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμάται ότι μπορούν να πουληθούν σε κάποια από τις ξένες και εγχώριες εταιρείες που ενδιαφέρονται και συνεπώς να κατασκευαστούν από αυτές.
Σήμερα, τα ΜΥΗΕ με οριστικούς όρους σύνδεσης ανέρχονται μόλις σε μερικές δεκάδες MW και αντιστοιχούν στο 2,6% περίπου των συνολικών οριστικών προσφορών σύνδεσης που έχουν δοθεί στις ΑΠΕ. Πρόκειται για έργα τα οποία μετά από προσπάθειες 6 και πλέον ετών κατάφεραν να ξεπεράσουν την άδικη, στρεβλή και εντελώς εχθρική διαδικασία αδειοδότησης.
Σύμφωνα πάντως με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ), οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν νέα ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως είναι η έκτακτη εισφορά 10% επί του τζίρου και η υποχρέωση για έκδοση εγγυητικών επιστολών που περιλαμβάνεται στο τελευταίο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, η περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΜΥΗΕ (ακόμη και των πολύ μικρών έργων) έχει καταστεί δυσκολότερο εγχείρημα από την αδειοδότηση μιας εθνικής οδού, ενός λιμανιού, μιας εγκατάστασης επεξεργασίας και υγειoνομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και χημικών!!!!, ενός ορυχείου, ενός διυλιστηρίου ή ακόμα και μιας εγκατάστασης πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων. Η ανάπτυξη ανάπτυξη ενός ΜΥΗΕ είναι εγχείρημα με «δεκαετές» πλάνο αδειοδότησης!
Κιόλα αυτά, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, όταν έχει αξιοποιηθεί ενεργειακά μόλις το 10% του μικροϋδροδυναμικού της χώρας έναντι ποσοστού 70% έως 90% στην Ευρώπη των 27.

Πηγή: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου